Uskoro vakcina za lečenje od kokaina

Vodeći autor istraživanja, Ronald Kristal, dekan odseka za genetsku medicinu na Veil Kornel fakultetu u Njujorku kaže da “vakcina jede kokain u krvi poput pekmana i to pre nego droga stigne do mozga”.

On smatra da će vakcina biti najsigurniji način lečenja zavisnosti od kokaina, jer “iako zavisnik ponovo uzme kokain, on neće imati nikakv efekat na njega”.

Kokain, molekularna droga, deluje tako što stvara osećaj zadovoljstva jer blokira reciklažu dopamina u dva dela mozga, u putamenu u prednjem delu mozga i u kodiranom jezgru koji se nalazi u centralnom delu mozga.

Kada se dopamin akumulira na nervnim završecima, dolazi do ogromnog priliva dopamina i to proizvodi dobar osećaj kod korisnika kokaina.

Nova vakcina kombinuje obični virus prehlade sa česticama koje imitiraju strukturu kokaina. Kada je vakcina data životinjama, njihov imuni sistem je prepoznao virus prehlade i počeo odbranu od virusa i čestica koje oponašaju kokain a koje su “prikačene” na virus. Tako da je imuni sistem naučio da smatra kokain za uljeza.

Kada imuni sistem nauči da kokain doživljava kao neprijatelja, on stvara antitela koja se bore protiv kokaina kada ga zavisnik unese u organizam.

Istraživanje je prvenstveno sprovedeno na miševima, ali je u poslednjoj fazi vakcina ispitana na mamjunima, koji su najsličniji ljudima. Kristal očekuje da će testiranje vakcine na ljudima početi za godinu dana.

Međutim, istraživači ne znaju koliko puta će vakcina morati da se da jednom zavisniku od kokaina da bi se postigao željeni efekat. Kada su u pitanju miševi, vakcina je davana 13 nedelja, a kod majmuna sedam nedelja. Međutim, Kristal smatra da će nekoliko vakcina pomoći onima koji očajnički žele da se reše svoje zavisnosti.

Izvor: (V. Marčeta) DailyMail/Novi magazin

Pogledajte još