Čeka nas vrelo leto sa malo kiše

0

Pred nama je vrelo leto sa malo kiše i sa najvišim dnevnim temperaturama koje u julu i avgustu neće silaziti ispod 30 stepeni Celzijusa. Topliji od uobičajenog biće i septembar, a u oktobru nas čeka još i – miholjsko leto.

Sudeći prema dugoročnoj prognozi Klimatskog centra RHMZS, ovo majsko osveženje biće poslednje sa ovako niskim temperaturama, sve do jeseni. Klimatski centar prognozira je da će svaki naredni mesec biti topliji u odnosu na višegodišnji prosek i to u od 0,6 do čak 1,4 stepena Celzijusa.

Slične prognoze daju meteorolozi u Evropi. Tako su britanski stručnjaci predvideli da će leto 2013. biti jedno od najvrelijih ikada do sada, a slična očekivanja imaju i meteorolozi iz susedne Hrvatske koji čak daju i dramatična upozorenja.

– Nema mesta drami. Reč je ovde o ritmu prirode koji se, u klimatskom smislu smenjuje na 30 godina. Temperatura blago raste tokom tri decenije, da bi sledeće tri decenije blago opadala. Nisu to veliki porasti niti padovi, već u proseku za oko pola do jedan stepen – objašnjava meteorolog RHMZS Nedeljko Todorović.

(Izvor: Blic )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.