Anđelina Džoli odstranila obe dojke

"Nije bila laka odluka", kaže Anđelina pošto je otkrila da je odstranila obe dojke jer je imala 87% šansi da dobije rak.

Majka 37-godišnje glumice, Maršelin Bertran, preminulaje u 57. godini od raka jajnika.

U pismu objavljenom u „Njujork tajmsu” Anđelina je napisala:

„Moji doktori su procenili da imam 87% šansi da dobijem rak dojke i 50% šansi za rak jajnika iako je taj rizik drugačiji kod svake žene. Samo mali deo raka dojke je posledie nasleđene mutacije gena. Oni sa defektom u BRCA1 u proseku imaju 65% šanse da ga dobiju.

Kada sam saznala da je to moja realnost rešila sam da nešto učinim i smanjim rizik što više mogu tako što ću preventivno odstraniti obe dojke. Počela sam od grudi jer je rizik za taj rak veći od rizika za rak jajnika a i operacija je složenija. 27. aprila sam završila tromesečni medicinski proces koji mastektomija podrazumeva. Uspela sam da sve održim u tajnosti i da nastavim sa poslom”.

(old_image)

Operacija je protekla uspešno a doktori kažu da su šanse da glumica dobije rak dojke smanjene na ispod od pet odsto.

„Želela sam da napišem ovo pismo kako bih poručila drugim ženama da mastektomija nije laka, ali da sam srećna što sam to uradila. Moja deca više ne moraju da se plaše da će me izgubiti zbog raka dojke.”

Anđelina je istakla podršku verenika Breda Pta i svoje dece tokom terapije.

„Oni samo vide moje male ožiljke i to je to. Za njih sam ona ista mama. Učinila bih sve da budem uz njih što duže mogu.

Srećna sam što imam partnera punog ljubavi i podrške kao što je Bred Pit. Svako čija devojka ili žena prolazi kroz ovo neka zna da je on veoma važan deo procesa. Bred je bio uz mene svakog minuta tokom operacije. Uspeli smo da se zajedno smejemo. Znali smo da je to prava odluka za našu porodicu i da će nas još više zbližiti. I jeste”.
Na Samitu G8 11. aprila u Londonu

Anđelina je naglasila da dvostruka mastektomija nije promenila način na koji se oseća ženom i dodala da rezultati rekonstruktivne operacije „mogu da budu divni”.

„Lično, ne osećam se manje ženom. Osećam se snažnom što sam donela tešku odluku koja ni na koji način ne umanjuje moju ženstvenost.

Nadam se da će druge žene imati koristi od mog iskustva. Rak je i dalje reč koja unosi strah u ljudska srca i izaziva dubok osećaj bespomoćnosti. Ali danas je moguće preko analize krvi otkriti da li ste podložni kanceru dojke ili jajnika i onda možete da krenete u akciju”.

Izvor: Blic

Pogledajte još