Svake godine 20 epidemija u bolnicama

U Užicu, simptome infekcije ima još osmoro hospitalizovanih, kod kojih infekcija, od koje su prethodnih dana umrle dve osobe, nije dokazana. Na ortopediji, gde je buknula epidemija, trenutno je smešteno 17 pacijenata. Utvrđeno je, međutim, da Opšta bolnica u Užicu nije ispoštovala protivepidemijske mere.

- Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja 25. aprila ustanovila je epidemiju klostridijom i donela protivepidemijske mere koje su bile obavezujuće za službu ortopedije u toj bolnici - kaže Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja.

- Pošto je 10. maja ustanovljeno da sve mere nisu poštovane, uključujući zabranu da se na odeljenje ortopedije, na kome je proglašena epidemija, primaju novi pacijenati, osim hitnih slučajeva, protiv ustanove su podnete prekršajne prijave.

LESKOVAC: NIJE ALARMANTNO
- Preduzeli smo sve preventivne i higijenske mere. Situacija nije alarmantna, ali se intenzivno prati - rekao je doktor Zoran Ćeranić, direktor leskovačke bolnice, u kojoj je od početka godine 17 bolesnika bilo zaraženo bakterijom klostridijum dificile.

U bolnici, međutim, kažu da zvaničan dopis Ministarstva zdravlja još nisu dobili. Dr Jelena Raković-Radivojević, direktor Opšte bolnice u Užicu, tvrdi da od kada je proglašena epidemija, nije bilo prijema novih pacijenata koji nisu hitni slučajevi na ode

- Danas smo po nalogu komisije Ministarstva zdravlja na odeljenju ortopedije formirali komisiju za unutrašnji stručni nadzor na ovom odeljenju.

UŽICE: DRAMA NA INTENZIVNOJ
Najveća drama u užičkoj bolnici odvija se na Odeljenju intenzivne nege. Kod Jelene Vitorović (69) iz užičkog naselja Senjak, prisustvo opasne bakterije analizama je potvrđeno još 15. aprila, od tada ona vodi tešku bitku za život. Posle operacije kuka, usledila je infekcija opasnom bakterijom. Jeleni je odstranjen deo debelog creva zahvaćen infekcijom, ali to nije bila garancija da će se oporaviti. Njen suprug Radmil Vitorović (68) kaže da su posle druge operacije, pored klostridije, kod Jelene otkrivene još četiri bakterije.

Bolničke infekcije su, inače, i u Srbiji, i u svetu, veliki problem, jer je sve više bakterija otporno na antibiotike.

- U Srbiji se registruje između 5.000 i 6.000 bolničkih infekcija godišnje
- kaže za „Novosti“ dr Jelena Obrenović, šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
- Od svih pacijenata koji se bolnički leče, njih 1,5 do tri odsto dobije bolničku infekciju.

Prema podacima Instituta „Batut“, u Srbiji je prošle godine registrovano 20 epidemija bolničkih infekcija sa ukupno 396 obolelih, od kojih je jedna osoba umrla.

- Od početka ove godine prijavljeno je ukupno 17 epidemija bolničkih infekcija - objašnjava dr Obrenović.
- Obolelo je 270, a umrlo osam osoba, pri čemu je šest smrtnih ishoda registrovano u epidemiji gripa. Prema lokalizaciji, najčešće su infekcije operativnog mesta, urinarnog trakta i krvi. Najučestalije su infekcije na odeljenjima intenzivne nege.

(Izvor: Novosti )

Pogledajte još