Peti, jubilarni, Mikser festival u Savamali

Tema festivala je “Tranzit”, ali shvaćena slojevito – kao teški saobraćaj koji je veliki ožiljak u susedstvu Samvamala, tranzit ljudi koji u njoj žive i, možda najvažniji od svih – tranzit identiteta ove beogradske četvrti – šta je njeno kulturno nasleđe, gde je ona sada i koji put mi kao društvo želimo da trasiramo za Savamalu.

Kroz niz multidisciplinarnih projekata u okviru festivala – konkursa, radionica, instalacija i performansa koji će se organizovati u saradnji sa velikim brojem stručnjaka i umetnika iz zemlje, regiona i sveta – organizacija Mikser nastaviće proces urbane transformacije ove četvrti, posebno Karađorđeve ulice, doprineti revitalizaciji obale, i pokrenuti inicijativu za primenu savremenih principa održivog razvoja i planiranja na primeru Savamale, čijim stanovnicima je neophodno hitno unapređenje životnih uslova.
Program Mikser Urban Lab okupiće neke od najvažnijih aktera za budućnost Savamale (predstavnike opštine, grada, lokalne zajednice, urbaniste, male privrednike), koji će na okruglom stolu pokušati da nađu model za njen razvoj, sa idejom da pokažu da je pomak moguć i bez grandioznih državnih i milionskih privatnih investicija.

Na festivalu će epilog dobiti i brojni ranije raspisani konkursi, poput međunarodnog takmičenja za mlade industrijske dizajnere – Ghost Project, Konkursa za male drvene predmete, koji je namenjen entuzijastima, kao i profesionalcima iz celog sveta, Soundtruck Call, na kome je učestvovalo više od 80 bendova iz regiona, kao i Književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda, koji se sprovodi u saradnji sa Izdavačkom kućom Arhipelag.

(old_image)

U vizuelnom segmentu programa, Mikser se ove godine kroz program Kustosiranje: Doživljaj u pokretu, demokratizuje polje vizuelnih umetnosti. Mladi umetnici će u ravnopravnoj saradnji sa iskusnijim kolegama kustosima predstaviti svoju viziju života i doživljaja Beograda, u skladu sa temom festivala – “Tranzit”, a da bi cela stvar bila upečatljivija i doživljaj dinamičniji, umetnici će koristiti kamione kao sredstvo za prenošenje svoje poruke.

Centralno mesto festivala je novi permanentni gradski sadržaj, konceptualna ustanova kulture – Mikser House, koji se tokom festivala pretvara u svojevrsnu agoru za razmenu mišljenja i iskustava. Tu će se odvijati raznovrstan program – od radionica, izložbi, predavanja, okruglih stolova, do muzičkih sadržaja.

I ove godine će biti zastupljeni sadržaji za najmlađe u vidu kreativnih radionica, a manifestacije koje se odvijaju u Mikser House doživeće svoju ekstenziju na festivalu u okviru već prepoznatljivog koncepta Mikser Bazar, savremene dizajn pijace.

MUZIČKI PROGRAM MIKSER FESTIVALA 2013

Mikser festival i ove godine u svom muzičkom programu predstavlja bogatstvo muzičkih žanrova i senzibiliteta – od duhovne muzike preko world music-a i džeza, do garažnog i hard roka, dok su kasni večernji sati rezervisani za klabing. Posetioci Mikser festivala uživaće podjednako u kvalitetnom zvuku iskusnih majstora i tek stasalih mladih muzičkih snaga. Više od 60 izvođača iz Srbije, regiona i sveta nastupiće tokom 6 festivalskih dana na tri bine: Mikser House, Depo Stage i Converse Get Dirty Stage.

Na ceremoniji otvaranja festivala, 28. maja u 20:30 časova u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod) nastupiće Akademski hor Collegium musicum. Hor je osnovan 1971. godine, čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i za sobom ima preko 3000 koncerata održanih širom sveta, a nedavno se vratio iz SAD gde je na internacionalnom horskom festivalu u Njujorku osvojio zlatnu plaketu. Dirigent Akademskog hora Collegium musicum je prof. Darinka Matić-Marović.

U Mikser House-u će se odvijati program Mad Hatter Sessions, koji će predstaviti džez, world music i rege izvođače, uz primese savremenog elektro zvuka. Svetsku premijeru imaće regionalni muzički projekat No Land’s Men, čije ime simbolično predstavlja činjenicu da članovi dolaze sa različitih strana: Skoplje, Beograd, London, Split, Priština, Kruševac. Povezuje ih zajednički muzički jezik, na kojem se sporazumevaju putem emocija, zaraznih ritmova i lokalnih muzičkih idioma. Oni su: Georgi Šareski, Džijan Emin, Bratislav Radovanović, Dušan Petrović, Feđa Tom Franklin, Branislav Radojković, Papa Nik sa Mora. Nosioci programa su još i: Kar Češ Brass Bend iz Slovenije, stipendisti Berklee college of music gitarista Nikola Stajić i bubnjar Miloš Branisavljević, Irie FM, koji zvanično nosi titulu najboljeg rege benda u Evropi i beogradski sastav Naked.

Na Depo stage-u, u Travničkoj ulici, svaki dan je drugačije koncipiran. Od nove garage rock atrakcije Straight Mickey and The Boys, ustoličenih predstavnika alternativnog rok zvuka Nežnog Dalibora, Obojenog programa, DLM-a, Kande, Kodže i Nebojše, preko nosilaca hip hop kulture u Srbiji, kao što su Lou Benny MC, BKO, Vatra DJs, Prema i Ike, do zvezda klabinga i nosilaca elektronskog zvuka MKDSL i FLIP-a, Noise Destruction i Marka Nastića, publika će moći da čuje kako zvuče najaktuelniji izvođači različitih muzičkih pravaca na domaćoj sceni.



Na Converse Get Dirty Stage-u preovlađivaće gitarski zvuk. Mikser festival i Converse predstaviće mlade nade regiona – odabrane na Soundtruck call konkusu na kojem je učestvovalo više od 80 izvođača. Bendovi koji će nastupiti dolaze iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske i Makedonije. Bend čiji nastup ostavi najbolji utisak na Mikser žiri i publiku, biće nagrađen izdavanjem albuma, koje je obezbedio Mascom records. Converse Get Dirty Stage je novi uzbudljivi koncept, koji korespondira sa temom festivala (Tranzit), pa se program odvija na 2 kamiona, koji će biti pozicionirani na uglu ulica Braće Krsmanović i Mostarske. Ovaj program odslikava jednu od misija Miksera, a to je povezivanje mladih kreativaca iz regiona.

Pogledajte još