Neverovatna fotografija: Fenomen "Rođenja pod velom"

0

Neverovatno! Grčki akušer – ginekolog hirurg, Dr. Aris Tsigris postovao je na svom Fejsbuk profilu šokantnu i (u ovom trenutku) preko 2.500 puta "šerovanu" sliku novorođenčeta.

Dr. Aris Tsigris napisao je komentar: „Retka slika … Veoma retka tačnije…. Posle porađanja carskim rezom, dok je posteljica netaknuta, beba još nije shvatila da je rođena… To je kao da je još u materici, fenomen je poznat kao ''Rođenje pod velom“ i porođaj je češći ali podjednako redak kod prevremeno rođenih beba. Novorođenče je potpuno zatvoreno u posteljici, i ne sme se ostaviti u plodovoj vodici jer počinje da diše odmah po skidanju „vela“, kada placenta nastavlja da hrani bebu krvlju, priroda prevazilazi sama sebe, ostavljajući bez daha čak i lekare„.

Zanimljivi podaci „rođenja pod velom“:

– „Pod velom“ su se rodili i Sigmund Frojd i Napoleon Bonaparta.

– Kod nekih naroda u Zapadnoj Africi bebe rođene sa posteljicom smatraju se posebnim, „darovitim“, a njihova posteljica se čuva.

– Evropljani mornari su čuvali posteljicu kao znak sreće, a smatralo se i da donosi novac.

– Posteljica nije opasna, i lekari je mogu lako ukloniti bez da povrede bebu.

Carski rez (sectio caesarea) je hirurški zahvat koji podrazumeva pravljenje reza na trbuhu i na materici i porođaj bebe kroz taj rez. Može biti planiran, kada se unapred zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja, ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Procenat trudnica koje se porode carskim rezom kreće se oko 20-25% kod nas, i raste tokom proteklih godina
. Carski rez je operacija kod koje se otvara trbušna šupljina, i zbog toga kao način završavanja porođaja nosi veći rizik po trudnicu od vaginalnog porođaja, veća je mogućnost pojave infekcije, jakog krvarenja, povreda unutrašnjih organa, tromboembolije, itd.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.