Nevolje sa bankom

Gurnem ja tako karticu u bankomat, kaže: "transakcija nije moguća". Reko', možda nisam dobro gurnuo, s oproštenjem, pa probam opet. Opet neće. Odem na bankomat druge banke, za svaki slučaj, spreman da platim i proviziju. Neće. E tu se već zabrinem.

Sutra ista priča, nigde ne prolazi. Pozovem banku, a oni mi kažu nešto kao:
"E, baš dobro što ste pozvali, da vam kažemo usput i da vam je kartica ugašena. Neki bugarski hakeri su nam hakovali nekolicinu bankomata, pa smo preventivno pogasili sve kartice koje su korišćene na njima uoči Nove godine!" - obrnuta psihologija funkcioniše i u bankarstvu. Ne zovi ti komintenta, jer će on tebe. Mislim se, kako li znate, tako smotani, da su baš bugarski hakeri? Ali to nije bitno za dalji tok radnje.

Prođe tako i cela nedelja, ne javljaju mi da je gotova nova kartica. Dobro, reko' ne može to preko noći. Dođe tako petak popodne, ja ne stignem da podignem pare u povratku s posla jer sam ostao duže, a ekspoziture im rade do 16 ili 17 h, uz par časnih izuzetaka koji rade i do 18 h (k'o dragstor, bokte). Ali avaj, moj prekovremeni rad nije hteo da se sretnemo.

U subotu sav važan krenem ka jednoj od tih ekspozitura koje radnim danom rade duže, računajući da onda verovatno radi i vikendom. Odem, poljubim vrata i pošaljem poruku drugarici koja radi u toj banci, sa pitanjem da li makar centrala radi subotom?

Negativno, što bi rekao Terminator. Nisu ludi da rade subotom.

E i tako sam, pored rođenih para na sopstvenom računu, tri dana ostao bez istih.
Ali ne ljutim se, jer, realno, za šta je banka kriva u ovom slučaju, osim što:

- im ekspoziture rade kad njima odgovara, a ne kad komintentima odgovara?
- su im bankomati laki za hakovanje, pa ih bugarski hakeri rado posećuju?
- su dozlabogainazad spori u izdavanju novih kartica? (12 dana, od toga 8 radnih)
- su neodgovorni u obaveštavanju klijenata o tako važnim stvarima?

Ko mi je kriv što ne volim da nosim hrpu keša sa sobom, nego se oslanjam na tako nepouzdanu, gotovo eksperimentalnu tehnologiju kao što su platne kartice?

Zahvalni komintent.

Pogledajte još