Ankara: Sastanak lidera Srbije, Turske i BiH

Predsednik Turske je uoči sastanka sinoć priredio večeru u čast predsednika Srbije Tomislava Nikolića i članova Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Po završetku plenarnog dela skupa trebalo bi da bude usvojena zajednička deklaracija, a predsednici će održati i zajedničku konferenciju za novinare.

Predsednik Nikolić će danas, u popodnevnim časovima, imati i susret sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH, posle kojeg će biti održan i bilateralni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Ministri spoljnih poslova triju država Ahmed Davutoglu, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija održali su prošle sedmice u Sarajevu pripremni sastanak uoči samita, a resorni ministri juče su potpisali trilateralnu Deklaraciju o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Potpisnici deklaracije bili su turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Turski predsednik Abdulah Gul izjavio je uoči početka samita da njegova zemlja ulaže velike napore za izgradnju što boljih odnosa Sarajeva i Beograda.

Gul je najavio da će posebna pažnja na samitu biti usmerena na saradnju u oblasti privrede, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede.

Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karadjordjevu.

(old_image)
Predsednik Turske organizovao je večeru u čast svojih zvanica iz Srbije i BiH / Foto: Beta

U utorak su se u Ankari u okviru trećeg trojnog samita sastali ministri trgovine i ekonomije Srbije, BiH i Turske i potpisali Protokol o formiranju trojnog trgovinskog komiteta tri zemlje radi razvoja ekonomske saradnje u svim oblastima.

Gul je najavio da će na samitu pažnja biti usmerena na saradnju u trgovini, energetici, obrazovanju, kulturi, turizmu i poljoprivredi.

Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.

Predsednik Nikolić je, inače, bio u zvaničnoj poseti Turskoj pre samo nekoliko meseci, kada su on i predsednik Gul poručili da je došlo vreme za jačanje srpsko-turske saradnje, posebno u oblasti ekonomije, gde će prvi cilj biti ostvarivanje trgovinske razmene od milijardu evra, povećanje investicija i intenziviranje saradnje u infrastrukturnim pojektima.

"Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo"
, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je tada ocenio da bi Srbija mogla biti most za ekonomski prodor Turske u Evropu, a predsednik Gul najavio ekonomski i privredni bum u odnosima dveju zemalja.

Izvor: B92

Pogledajte još