Predmet "stečajna mafija": Kljajeviću 6,5 godina zatvora

Pored sudije Kljajevića i bivšeg direkotra C marketa koji je u bekstvu, osuđen je i bankar Sekula Pjevčević i to na devet godina zatvora.

Time je posle sedam godina od pokretanja postupka, izrečena prvostepena presuda grupi poznatoj kao "stečajna mafija". Kao vođa te grupe označen je nekadašnji sudija Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević.

Sud je Goranu Kljajeviću pored zatvorske kazne odredio i zabranu bavljenja sudijskom dužnosti narednih pet godina.

Na najvišu kaznu osudjen je bivši direktor Kreditno eksportne banke Sekula Pjevčević, koji je dobio devet godina zatvora i obavezu da plati 800.000 dinara.

Bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović, koji je u bekstvu, osudjen je na pet godina zatvora i obavezu da plati 800.000 dinara, a bivši stečajni upravnik predzeća "Rad" Miljko Živojinović, koji je takodje u bekstvu, osudjen je na pet godina zatvora.

Sudija Dušan Vojnović rekao je da je Kljajević osudjen za zloupotrebu službenog položaja i kršenja zakona od strane sudije i da mora da vrati 5.080 evra i 113.000 dinara koje je protivpravno stekao. Optužnicom su obuhvaćena 34 optužena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči predložilo sudu da glavne optužene osudi na maksimalne kazne predviđene zakonom do 12 godina, kao i da onima koje osudi na kazne preko pet godina zatvora, odredi pritvor kako ne bi pobegli do pravosnažnosti presude.Odbrana je mahom negirala optužbe i tražila oslobađajuće presude. Posebno su advokati optuženih insistirali na preciziranju optužnice, s obzirom da većina optuženih više ne odgovara za krivično delo zloupotreba službenog položaja, već za zloupotrebe odgovornog lica koje je uvedeno u krivični sistem 15. aprila.

Tužilaštvo to međutim nije uradilo, ali je sud najavio da će će svoju presudu prilagoditi izmenama zakona.

Na tu presudu i optuženi i tužilaštvo moći će da se žale Apelacinom sudu u Beogradu.

Maksimalnu kaznu zatvora tužilaštvo je predložilo za bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, bivšeg direktora Kreditno eksportne banke Sekulu Pjevčevića, bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koj je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu, i advokata Nemanju Jolovića.

Za bivšeg stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, koji je takođe u bekstvu tražena je kazna ne manja od 10 godina zatvora, a za nekadašnju direktorku "Poštanske štedionice" Jelicu Živković do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je takođe predložilo i novčano kažnjavanje i oduzmanje imovinske koristi.

U odštetnom zahtevu Poštanska štedionica traži 909.608.780 dinara i 3.684.214 evra, a "C market" 1,7 milijardi dinara.

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007.

Preciziranom optužnicom koja je sa 200 skraćena na 79 strana, tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od više krivičnih dela, i štete koja se optuženima prvobitno stavljala na teret kao u slučaju prodaje KEB banke, oštećenja Fonda za razvoj Srbije, Poštanske štedionice, Ineksa.

Tužilaštvo je takođe odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević i sada su njom obuhvaćena 34 okrivljena.

Prvi na optužnici označen je Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Protiv Kljajevića je sredinom aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu povodom sumnji da je učestvovao u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida". Istraga se vodi u tom slučaju i protiv Nemanje Kolesara i Branislava Ignjatovića već je u toku istraga u tom predmetu.

Izvor: B92

Pogledajte još