Nikolić pozvao Tursku da ne lobira za Kosovo

"Sada od Turske očekujemo da pitanje Kosova zadrži na pravcu prema Prištini i da ono ne bude tema turskih razgovora sa drugim partnerima i da, biću sasvim otvoren, jer sedim među prijateljima, Turska kod drugih država ne zagovara priznanje nezavisnosti Kosova niti da lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", poručio je Nikolić obraćajući se učesnicima trilateralnog samita Turska-Srbija-BiH u Ankari.

Zahvaljujući BiH na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Nikolić je dodao da je, sa druge strane, Beograd, uprkos dubokom neslaganju sa odlukom Ankare da među prvima prizna nezakonito proglašenu kosovsku državu, nastavio da traži načine da srpsko-turski odnosi ne krenu nizbrdicom.

Nikolić je upoznao sagovornike sa rezultatima briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija očekuje, sa druge strane, razumevanje i podršku Turske i BiH u pitanjima koja su važna za Beograd. Ovde, pre svega, mislim na problem Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Podsećajući da je, između ostalog, dogovoreno da NATO garantuje da kosovske vojne snage neće ulaziti u krajeve većinski nastanjene srpskim življem, Nikolić pozvao i Tursku da, kao članica te alijanse, doprinese da se garancije koje je dao generalni sekretar NATO poštuju.

Kosovo i Metohija za srpski narod, kako je rekao, ostaje autonomna pokrajina u sastavu Srbije, a njen pravni status biće regulisan posebnim srpskim ustavnim zakonom, a ne nekim međunarodno-pravnim instrumentom.

"U mom narodu može se čuti da komšije, kakvi god da su, čovek ne može da bira. Opet, svako sebi bira prijatelje. Uveravam vas da Srbija u BiH i Turskoj ne vidi samo susede koji su joj bez njene volje dodeljeni. Moj narod u građanima BiH i Turske vidi i prijatelje, nekoga na koga se može osloniti", zaključio je Nikolić.

Nikolić: Potrebno nam je više ulaganja iz Turske

(old_image)

Predsednik Nikolić je najveću pažnju posvetio ekonomskim odnosima i potrebi njihovog unapređenja, konstatujući da iskrena spremnost za intenzivnije ekonomsko povezivaje postoji na svim stranama.

"Mi, kao šefovi država, treba da damo jasan signal privrednicima, trgovcima i investitorima iz sve tri zemlje da je njihovo dalje povezivanje isplativo i da može doprineti poboljšanju životnog standarda građana, što je cilj svih nas", rekao je Nikolić.

Juče potpisana trilateralna Deklaracija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i, prema njegovim rečima, predstavlja dobru pravnu osnovu i za zajedničko nastupanje kompanija na trećim ili četvrtim tržištima.

"Bilo bi veoma korisno ispitati, a potom i iskoristiti, prednosti koje neka od naših država ima u drugim delovima sveta i razmenjivati informacije koje bi vodile ka ostvarenju profita. Turski investitori dobro su došli, a Srbija i, uveren sam, BiH, učiniće sve da stvore još povoljniju klimu za njihova ulaganja", rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je konstatovao da su potencijalno plodne oblasti saradnje u tekstilnoj, automobilskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, u poljoprivredi, energetici i proizvodnji nameštaja, a investitore iz Turske je pozvao da učestvuju u privatizaciji banjskih i hotelskih kompleksa u Srbiji.

"Ako su naše tri zemlje razvijene, a njihovi građani bogati, u najmanju ruku ako nisu siromašni, onda je i politička, vojna i bezbednosnosna stabilnost izvesnija", rekao je Nikolić, dodavši da se saradnjom u okviru ove trilaterale šalje i dobra poruka Evropskoj uniji.

"Evropsko ponašanje lidera Srbije, Turske i BiH biće najjači argument kojim, s pravom, tražimo zajedničku, evropsku budućnost za naše države i građane", objasnio je Nikolić.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još