Američki kongresmen: Neće biti podele Kosova

Engel smatra da bi eventualna razmena teritorije proizvela domino-efekat na Balkanu.

"Sporazumom nijedna strana ne dobija sve ono što želi. Sporazum je kompromis, a kompromis podrazumeva da jedna strana dobije nešto što želi i da druga strana dobije nešto od onog što želi", rekao je on u intervjuu za kosovski servis Radio Slobodna Evropa.

Kao rezultat toga, iako obe strane, kako je rekao, nisu u potpunosti zadovoljne, one shvataju da je to u njihovom interesu, zato što mogu da ostave prošlost iza sebe i okrenu se budućnosti.

Prema njegovom mišljenju, ovim sporazumom Kosovo je na dobitku, zato što je "Srbija po prvi put 'de facto' priznala Kosovo" i vlada u Prištini će uspostaviti kontrolu na celom Kosovu.

"Za mene nije važno da li Srbija ima zvanične diplomatske odnose i da li priznaje Kosovo, ali potpisivanjem ovog sporazuma, Srbija je "de facto" priznala pravo Kosova da postoji kao nezavisna država", poručio je američki kongresmen.

"Neće biti podele Kosova, otcepljenja nekog dela, i to je veoma važan princip. Prema tome, vlada Kosova je odgovorna za celo Kosovo, bilo za severnu Mitrovicu, južnu ili neki drugi njen deo, rekao je on i dodao da će "u zamenu za to, Srbi na severu Mitrovice imati određeni stepen autonomije".

"Mislim da je to dobra pogodba. Ukoliko je to prava autonomija, a EU i SAD i ostali priznaju činjenicu da je Kosovo jedno a ne podeljeno, odvojeno ili otcepljeno, u zamenu za jedan oblik autonomije za Srbe, mislim da je sporazum veoma dobar za Kosovo i vladu u Prištini."

Briselski sporazum takođe, kako Engel kaže, usmerava i Kosovo i Srbiju na putu ka EU.

"Ne smeta mi ukoliko se Srbija priključi EU, ali samo ukoliko se i Kosovo priključi EU. Ne želim da Srbija ima tu mogućnost da blokira Kosovo. Smatram da ovaj sporazum ne dozvoljava da jedna zemlja blokira drugu", ističe Engel.

Na pitanje da li sporazum stvara mogućnost za formiranje mini-države na severu Kosova, Engel kaže da takva opasnost ne postoji i odbacuje ideje kongresmena Dane Rorbaher o razmeni teritorija Kosova i Srbije jer je to, kako kaže, nemoguće bez posledica po ostale delove Balkana.

"Kosovo je na Balkanu, gde se ne zna gde je kraj. Ukoliko se granice Balkana pomere, ukoliko se podeli Kosovo, šta će se desiti ukoliko i Republika Srpska poželi da bude deo Srbije, šta će se desiti ukoliko delovi Makedonije žele da se promene, šta će se desiti sa Bosnom? Tome nema kraja i plašim se da za to ne bi bilo rešenja ni za 100 narednih godina", upozorio je on.

Engel, koji je visokopozicionirani član Komiteta za spoljne odnose, ocenio i da SAD moraju ostati uključene u zbivanja na Kosovu, jer će u suprotnom ako se prepusti samo Evropi, Kosovo teško ostvariti svoje ciljeve.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još