Anđelina Džoli planira da ukloni i jajnike

Zbog 87 odsto šansi da oboli od raka dojke, od kojeg je preminula i njena mama, glumica je juče otkrila da je odstranila obe dojke. Ipak manji, ali ne i zanemarljiv rizik preti i njenim jajnicima.

Naime, majka šestoro dece planira da odstrani i jajnike, jer će joj to znatno smanjiti rizik za nastanak raka. Štaviše, doktori preporučuju ženama koje nose "faličan" gen BRCA1 da obave ovu operaciju do svoje 40 godine, posebno ako ne žele više da rađaju, jer to kasnije u menopauzi može biti okidač za nastanak karcinoma.

Ova odluka biće još važnija za glumicu budući da je teže otkriti rak jajnika za razliku od raka dojke, a i smrtni ishod je izvesniji.

Prethodno je njen partner, Bred Pit pozdravio Anđelininu odluku da se podvrgne mastektomiji, a ne sumnjamo da će i ovoga puta stati uz nju.

"Bio sam neposredni svedok te odluke i smatram da je Anđelinin izbor, kao i izbor mnogih drugih žena, apsolutno herojski. Zahvaljujem se lekarskom timu na nezi i pažnji. Sve što želim je da Anđelina ima dug život u zdravlju, sa mnom i našom decom. Ovo je srećan dan za našu porodicu", kazao je slavni glumac.

Izvor: Superžena

Pogledajte još