Tači: Želimo priznanje svih u EU

On kaže i da je uveren da će Beograd i Priština poštovati briselski dogovor jer se, kako je rekao, nisu obavezali samo jedni prema drugima, već i prema njihovoj zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Tači je u Sofiji, gde se sastao sa bugarskim premijerom Marinom Rajkovim, istakao i da Priština radi na obezbeđivanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane pet članica EU koje to još nisu učinile.

"Radimo na tome da nas prizna pet članica EU koje to dosad nisu učinile. Te zemlje podržavaju naše napore na normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali svaka zemlja će odlučiti sama kada će priznati našu nezavisnost", rekao je Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rajkovim, prenela je BTA.

Prema Tačijevim rečima, sve manjine na Kosovu se poštuju i imaju ustavom zagarantovana prava, a srpska manjina na Kosovu ima veća prava nego Albanci u Makedoniji.

"Evropski put nije lak i kratak, ali mi ćemo da ispunimo sve kriterijume EU", naveo je on, dodavši da je briselski sporazum jasna poruka i na neki način, kako kaže, "uzajamno priznanje dve zemlje".

Po rečima premijera Rajkova, Bugarska podržava evropsku perspektivu "svih zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo".

Rajkov je pozdravio briselski sporazum i napredak u odnosima Beograda i Prištine, rekavši da je to važan momenat za buduću integraciju dve zemlje u EU. Kako je istakao bugarski premijer, taj sporazum Beograda i Prištine će nadgledati sve članice EU, među kojima i Bugarska, prenela je agencija BTA.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još