Dozvola za oružje samo posle zdravstvene procene

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pripremilo je Nacrt zakona o oružju i municiji kojim se pooštravaju uslovi za posedovanje oružja koje legalno u Srbiji ima gotovo 900.000 građana.

Kako je rečeno u tom ministarstvu, pored postojećih uslova – neosuđivanosti za određena krivična dela, punoletstva, poslovne sposobnosti i obuke u rukovanju oružjem, uvodi se i procena zdravstvene sposobnosti.

Uz to, građani koji zatraže dozvolu za oružje, moraće da navedu i opravdane razloge zbog kojih im je ono potrebno. Podnosilac zahteva za oružje će morati da dostavi zdravstveno uverenje o psiho-fizičkoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Ipak, MUP ima pravo da mu uskrati dozvolu ako proceni da će to oružje biti zloupotrebljeno, predviđeno je nacrtom novog zakona.

Po podacima MUP-a, u Srbiji legalno poseduje oružje 874.368 građana (lovačko, vazdušno i sportsko oružje i oružje za ličnu bezbednost), a 1.500 ima dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost. Od 2010. do maja ove godine građani Srbije su policiji predali 20.050 komada oružja.

(Izvor: Kurir )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.