Dačić na biznis forumu u Vašingtonu

Pored ambasadora dve zemlje, Vladimira Petrovića i Majkla Kirbija, na prijemu su sinoć bili i kongresmeni Ted Po iz Teksasa i Emanuel Kliver iz Misurija, inače članovi srpskog Kokusa.

Premijer Dačić je u svom obraćanju rekao da je Srbija u poslednjih nekoliko meseci dobila novu šansu, dodavši da je čvrsto uveren da će državno rukovodstvo tu šansu iskoristiti.

- U susretima koje smo imali tokom posete, videli smo drugačiji odnos i drugačiju sliku o Srbiji u Americi. Moramo da iskoristimo šansu koju imamo - kazao je srpski premijer, istakavši da želi da Srbija i SAD ponovo budu saveznici.

On je izrazio uverenje da rukovodstvo Srbije neće propustiti šansu da zemlju povede putem evropskih integracija i da popravi međunarodnu poziciju zemlje.

- Srbija kao mala zemlja može da postane velika samo ako ima dobar i jak međunarodni položaj. Zato mora da vodi mudru politiku, a vodi je, jer konačno nismo loša vest na Si-En-Enu - zaključio je premijer Srbije.

Ambasador Srbije Petrović je, govoreći o susretima u Kaliforniji, istakao da su dobro prošli i da se promovisala ekonomske saradnje dve zemlje.

- Želim da najavim da je prva isporuka Fijata 500 krenula ka američkoj obali i biću jedan od retkih ambasadora koji će moći da kaže da njegova zemlja prodaje automobile u SAD. Sa ponosom ću to činiti - naglasio je ambasador Srbije.

Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor zahvalio je ambasadorima Petroviću i Kirbiju na pomoći oko organizacije skupa, istakavši da je za Srbiju sada najvažnije da promeni imidž koji ima.

- U februaru sam sa premijerom Dačićem govorio o imidžu Srbije i značaju toga. Rekao sam mu da bi za njen imidž bilo odlično da se reklamira u 30 sekundi na Super Boulu, jer će to videti 198 miliona i sledećeg dana će svi pričati o tome. On mi je odgovorio, sledeće godine ćemo napraviti reklamu za Super Boul - ispričao je Sejlor.

Prisutnima se obratio i kongresmen Ted Po, istakavši da Srbija i SAD imaju dugodišnje dobre odnose. Tom prilikom je pokazao i knjigu "Zaboravljenih 500", koja govori o američkim pilotima koje su krajem Drugog svetskog rata u Srbiji spasile snage generala Draže Mihajlovića.

Premijer Dačić danas ima razgovore u MMF-u, čime završava posetu SAD.

Izvor: Blic

Pogledajte još