Devojke, zašto treba da bežite od savršenih tipova?

On je lep, zgodan, na prvi pogled besprekoran. Gledate njegove fotografije na Facebook-u, čitate komplimente koje mu ostavljaju druge žene ali i muškarci. U jednom trenutku, listajući njegov sedmi (popunjeni) profil shvatite da on više voli da pozira od bilo koje devojke koju znate.

Na stranu to što mu je sva pamet u bicepsima. To nije tema a ni pravilo. Savršeni, ovaj pridev koristimo isključivo za opis fizičkog izgleda, obično je samozaljubljeni egmanijak za koga ste vi, baš kao i svaka druga devojka, samo potencijalna očarana tapšačica koja će treptanjem i uzdisanjem hraniti njegovu sujetu.

Onog trenutka kada pogledom, makar i slučajno, okrznete nekog drugog pa i pet puta lošijeg od njega, savršeni se lomi, kida, raspada. Ne preporučujemo takve eksperimente, ali to jeste pouzdan način da na vreme otkrijete šta se krije iza neodoljive fasade Savršenog. Izlivi ljubomore, najčešće ničim izazvani, pokazuju ono što volumen i obim bicepsa sakriva samo dok ne nastupi "kriza".

A za "krizu" je potrebno malo, premalo... drugi mužjak u blizini i Savršeni će vas opkoliti, priterati uza zid besmislenim pitanjima tipa:

- Šta gledaš bre u njega?
- A, sviđa ti se, jel' da?
- Nemaš od koga drugog da tražiš upaljač nego baš od tog majmuna?
- Što si sad prekrstila noge i okrenula se levo?
- Baš sad moraš u WC?

Da bi Savršeni ostao miran tj.da ga kompleksi ne bi uzeli pod svoje i zavitlali kao uragan, gledajte ili u njega ili u pikslu. Dok "ne napustite objekat". A onda put pod noge.

Svi ti skupljači lajkova, pozeri i egzibicionisti kojima je najuzbudljiviji deo treninga slikanje mobilnim telefonom (najaktuelniji model) u ogledalu svlačionice u teretani zapravo su ostali žedni pažnje, potvrde, podrške, uverenja u sopstvenu vrednost
. I teško da će ikada uspeti da pridavanje važnosti mišljenju drugih zamene sigurnim stavom koji imaju o sebi. Samoprocenom i samopouzdanjem. Važno je ono što ja o sebi mislim! A tebi 'fala...

Zbog toga drugi, kakvi god bili i koliko god vredeli, imaju toliku moć nad njima. Kada im odgovore lajkovima, komplimentima ili čime god - presrećni su, kad broj virtuelnih klikova izostane raspadaju se u depresiji i bezvoljnosti. Glupo, zar ne?

Budući da ličnost i samopoštovanje Savršenog drži samo "napucana" fasada bez temelja istu može da oduva i prase iz bajke.

Uostalom zašto su najlepši momci u rijaliti programima najljubomorniji? Zašto se naizgled besprekorni za čas pretvaraju u progonitelje i manijake? Uskratite im pažnju i divljenje i lavina će krenuti.

"Kad bi me svi voleli sa mnom sigurno nešto ne bi bilo u redu"
- rekla je jednom prilikom moja stara poznanica. Ni dan danas nisam čuo bolju definiciju za sve one teško pogođene virusom narcisoidnosti. Spas je na drugom mestu. Samopouzdanje se ne gradi lickanjem fasade.

M.N

Pogledajte još