Beograd: GSP pred kolapsom, manje vozila na ulicama

0

Javni gradski prevoz u Beogradu je na staklenim nogama, a to potvrđuju sve veće gužve u vozilima kojih je manje. Grad je ove godine pritegao kaiš i drastično smanjio subvencije za javni prevoz. Računi GSP "Beograd" i privatnih prevoznika ukupno će biti tanji za bezmalo 11 milijardi u odnosu na lane. Osim zbog umanjenih budžetskih sredstava, prevoz trpi i zbog loše naplate, pišu "Novosti".

O veoma teškom položaju GSP uz koji od ranije ide epitet gubitaša, priča se godinama.

Ali ni privatni prevoznici čija vozila čine trećinu voznog parka koji uz GSP svakodnevno prevozi Beograđane, nisu zadovoljni. I to bez obzira na to što ih Grad plaća po pređenom kilometru, pa naplata karata na njih ne utiče direktno.

„Imamo ugovor po kome ono što se ne plati kao realna cena, subvencioniše Grad. Ipak, neplaćanje karata je veliki problem. Kontrola već deset godina nije na nivou na kojem treba da bude“, kaže Drago Tošić iz „Beobusa“.

„I privatni prevoznici osećaju neplaćanje prevoza, mada se to najnepovoljnije odražava na GSP. Oni zavise od Grada, i kada je isplata plata u pitanju, kao i nabavka novih vozila. Mi sami obnavljamo vozni park“.

Od Grada 10 miliona evra manje

Tekuće subvencije za GSP ove godine iznose 6,5 milijardi, a kapitalne 508,4 miliona. Međutim, sredstva koja su lane izdvajana za ostale dotacije i transfere u iznosu od 9,4 milijarde, sada su u celosti izostala. Umanjene su i subvencije za privatne prevoznike: njima je budžetom namenjeno oko 3,8 milijardi dinara, što je 1,1 milijardu manje nego 2012.

(Izvor: Večernje novosti)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.