Ontario: Pronađena voda stara 2,6 milijardi godina

Naučnici smatraju da ovaj izvor vode postoji još pre postanka višećelijskih organizama, navodi se u časopisu „Nature“.
Voda pronađena u rudniku u Ontariju sadrži hemikalije koje pomažu održavanju života. Ona ističe iz izvora koji se nalazi u bušotinama rudnika bakra i cinka na dubini od 2,4 kilometara. U svom sastavu ima hemikalije koje pomažu u održavanju života, uključujući vodonik i metan. Gasovi su obezbeđivali energiju mikroorganizmima koji nisu izloženi suncu mnogo vremena.

"Naše istraživanje je interesantno naučnicima koji žele da saznaju kako mikrobi evoluiraju u izolaciji, a suština je u poreklu života, njegovom održavanju, kao i životu u ekstremnim okolnostima i na drugim planetama. Ovo otkriće povećava zadivljujuću mogućnost da se drevni život može naći duboko ispod zemlje, ali I na sličnim lokacijama na Marsu", izjavio je direktor projekta, profesor Kris Balentin sa Univerziteta u Mančesteru.

Ranije je voda ove starosti pronađena u stenama. Međutim, voda iz rudnika u Kanadi teče iz stene i to dva litra u minuti. Ima slične karakteristike mlađoj vodi iz južnoafričkog rudnika, u kojoj su, takođe, nađeni živi organizmi.

Dr. Greg Holand sa Univerziteta u Lankasteru, koji je jedan od autora istraživanja objavljenog u časopisu „Nature“, rekao je da njegove kolege pokušavaju da otkriju da li u vodi ima života. Dodao je da je siguran kako je pronađen način na koji planete stvaraju i čuvaju život mikroorganizama milijardama godina. Život se održava bez obzira na uslove života na površini, pa postoji mogućnost da ispod površine Marsa takođe ima života.

Izvor: YahooNews

Pogledajte još