Ešton: Srbija je na dobrom putu

Posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem na kome su izrazili podršku proširenju EU na zemlje regiona, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku je dotičući se pitanja dogovora Beograda i Prištine, istakla da je sa aspekta EU ''važno da se dođe do tačke na kojoj se mora biti kako bi bili ispunjeni uslovi iz decembarskih zaključaka".

Podsećajući da će se sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i Kosova Hašimom Tačijem sresti za nekoliko dana u Briselu, kada će razmotriti plan za primenu postignutog sporazuma, Ešton je navela da je u zaključcima Evropskog saveta iz decembra prošle godine navedeno šta se treba desiti u odnosima između Beograda i Prištine.

Ešton je dodala i da je već odala priznanje premijerima Srbije i Kosova za hrabrost i privrženost, kao i za težak posao koji su uložili u postignuti sporazum.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i hrvatski predsednik Josipović su u Zagrebu izrazili podršku proširenju EU na zemlje regiona.

Teme razgovora bile su ulazak Hrvatske u EU, ali i regionalna pitanja, pri čemu je Eštonova naglasila da je Hrvatsko članstvo u Uniji važno i za region.

Hrvatsko članstvo u Uniji važno je i za region, rekla je Eštonova koja je došla da čestita Hrvatskoj na ulasku u EU 1. jula, kao i na svemu što je urađeno na dosadašnjem evropskom putu te zemlje.

Josipović je naglasio da Hrvatska podržava sve susedne zemlja da uđu u EU, naravno, ako ostvare uslove. "Hrvatska je više godina ispunjavala uslove za prijem zemlje u Uniju. Srbiji želim da taj posao obavi što brže", rekao je.

Na pitanje kako se podrška širenju Unije slaže sa stavovima da je proces proširenja Unije nakon ulaska Hrvatske zaustavljan za više narednih godina, Josipović je rekao da je to više stvar procena, a da će se Hrvatska, učestvujući u radu organa Unije, i dalje zalagati za proširenje kako bi se EU, "ne proširila, već upotpunila".

On je naglasio i da je Hrvatsko članstvo u EU, osim za Hrvatsku, važno i za samu Uniju.

Pre sastanka s Josipovićerm, Eštonova se sastala s prvom vicepremijerkom i ministarskom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još