Novi Sad: Pred porođaj ostala bez posla

Nakon mnogo poziva koje je B92 uputila nadležnima, slučaj se polako rešava, a u Ministarstvu zdravlja je potvrđeno da će njen porođaj biti finansiran iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Do pre nekoliko meseci, uniforma i oružje su bili deo Monikine radne rutine.

U međuvremenu, ostala je u drugom stanju, ne sluteći da će u devetom mesecu trudnoće ostati i bez posla, ali i bez zdravstvene knjižice.

"Ovo ne može nikakvo drugo osećanje da izazove sem razočaranosti. Mlada sam žena, trudila sam se, radila sam...Možda sam dobro radila, možda nisam, ali sam se trudila što sam više mogla i na kraju, kad je meni najpotrebnije, svi su mi okrenuli leđa i niko ne želi da mi izađe u susret", kaže Monika za B92.

Monikin Ugovor o radu na određeno vreme pri Vojsci Srbije istekao je 11. aprila.

Međutim, ona već više od mesec dana ne uspeva da od bivšeg poslodavca dobije potrebnu dokumentaciju, kako bi se osigurala kao nezaposleno lice ili na osnovu radnog odnosa svog supruga.

Ipak, možda postoji šansa i da bude vraćena na posao...

"Izmene i dopuna Zakona o radu stupile su na snagu 16. aprila. Tim Zakonom je regulisano da se trudnicama produžavaugovor o radu do isteka prava na korišćenje porodiljskog odsustva. Dakle, ona je dva dana nakon stupanja na snagu zakona primila rešenje o prekidu vojne službe. U međuvremenu, ona je uložila žalbu", kaže Jasmina Lazić, advokatica Monike Miladinović.

U pismenom odgovoru koji je dostavljen B92, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale zbog nastale situacije i dodaju da je pomenuti obrazac overen i dostavljen Fondu PIO još 30. aprila.

U slučaju odjave sa osiguranja Monike Miladinović, nažalost, dogodio se propust zbog toga što njena matična jedinica nije napomenula da je reč o hitnom slučaju (trudnoći) i nije organizovala hitnu dostavu njene odjave osiguranja u Beograd, stoji u saopštenju Ministarstva.

Tek nakon intervencije B92, nadležni su počeli da rade svoj posao, pa je u PiO fondu rečeno da je Monika zvanično odjavljena i da će od sutra biti osigurana po drugom osnovu.

Monika se već nalazi u novosadskom porodilištu i u naručju drži malog, tek rođenog Aleksandra...

(Izvor: B92)

Pogledajte još