Zatvoren predmet Tončev

Na veb-sajtu Agencije za borbu protiv korupcije u tabeli sa imenima funkcionera čija se imovina i prihodi proveravaju navedeno je da je postupak protiv savetnika za nacionalnu bezbednost premijere Srbije završen, bez ikakvih dodatnih napomena.

To, kako je Tanjugu objašnjeno u Agenciji, znači da nije pronađen nikakav osnov za dalje postupanje, odnosno pokretanje prekršajnog ili krivičnog postupka.

Postupak vanredne kontrole izveštaja o imovini Ivice Tončeva, koji je podneo u vreme dok je bio narodni poslanik u Skupštini Srbije, pokrenut je krajem februara po službenoj dužnosti zbog napisa u medijima.

U Agenciji je Tanjugu rečeno da je Tončev, iako više nije narodni poslanik, dužan da dve godine po prestanku mandata podnosi redovne izveštaje tom regulatornom telu.

Pojedini mediji su u februaru otvorili pitanje navodnih veza Tončeva s ljudima iz kriminalnih struktura.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) Nezavisnog udruženja novinara Srbije objavio je u februaru da je biznismen Ivica Tončev bio poslovni partner crnogorskog kriminalca Branislava Šaranovića, ubijenog 2009. godine u Beogradu.

Tončev je trenutno savetnik premijera Ivice Dačića, a na sajtu SPS navodi se da je i predsednik Komisije za materijalno-finansijska pitanja te stranke.

U Skupštini Srbije bio je član dva skupštinska odbora - za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije je od njega zatražio da, ili izađe iz skupštine, ili podnese ostavku na poziciju savetnika, jer su funkcije nespojive i predstavljaju sukob interesa, a Tončev je u januaru izabrao da napusti parlament.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još