Pariz: Oland predlaže ekonomsku vladu evrozone

0

Predsednik Francuske Fransoa Oland predložio je danas osnivanje ekonomske vlade evrozone radi privrednog oporavka i smanjenja nezadovoljstva građana što bi moglo dovesti u pitanje opstanak Evropske unije.

Prvu godinu mandata posvetio sam odbrani suvereniteta, dovođenju u red privrede, očuvanju društvenog modela i otklanjanju nepravdi – rekao je on na konferenciji za novinare u Parizu.

Druga godina će biti ofanzivna. Ofanzivna pre svega u pogledu evropske inicijative. Moj zadatak je da izvedem Evropu iz nezavidne ekonomske situacije u kojoj se trutno nalazi kao i da umanjim nezadovoljstvo njenih građana koje može dovesti u pitanje i samu budućnost EU – rekao je Oland.

On je naveo da će se glavno težište njegove inicijative odnositi na ekonomsku vladu EU, mlade, energetiku i novu etapu evropske integracije.

Četiri glavne tačke Olandove inicijative su uspostavljanje ekonomske vlade evrozone koja bi se sastojala svakog meseca, zatim harmonizacija poreza i borba protiv poreskih utaja, evropska energetska politika i politika ulaganja i na kraju realizacija evropske političke unije u roku od dve godine.

Izvor: Tanjug, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.