Španija neće priznati Kosovo

0

Španija i dalje odbija da prizna nezavisnost Kosova, izjavio je danas španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsia-Magalo tokom posete Rumuniji.

„Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, sve dok Srbija to ne prihvati“, rekao je šef španske diplomatije na konferenciji za štampu u Bukureštu.

On je rekao da bi priznavanje nezavisnosti Kosova značilo „priznati proglašenje kojim se krše unutrašnje ustavno pravo bivše Jugoslavije i međunarodno pravo“.

Španski ministar je rekao da Španija želi da održava odnose s Beogradom i Prištinom kako bi se dve strane složile oko susedskih trgovinskih i administrativnih odnosa, „ali ne prelazeći crvenu liniju jednostranog priznanja“ nezavisnosti.

Agencija Frans pres podseća da su Beograda i Prištine 19. aprila u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, postigli sporazum o normalizaciji bilateralnih odnosa.

Rumunski šef diplomatije Titus Korlacean danas je pohvalio taj sporazum kao „važan i koristan korak za ceo region Balkana, za mir i za budućnost Evrope i regiona“.

Španija je jedna od pet zemalja EU, zajedno s Rumunijom, Slovačkom, Grčkom i Kiprom, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ona je i sama suočena sa separatističkim izazovima iz svoja dva regiona – Baskije i Katalonije.

(Izvor: Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.