Savet: Kako do atesta za plin

Naime, od 21.02.2013. godine pregled vozila sa ugrađenim pogonom na tečni naftni gas se radi po novoj proceduri. Kako bismo vas iz prve ruke informisali šta sve morate da uradite, prenosimo vam naše iskustvo, navedeno je na sajtu Halo oglasa.

1. Posetite majstora koji je ugradio plin u vaše vozilo

Prvi, možda i najvažniji korak, jeste da posetite majstora koji je ugradio plin u vaše vozilo, bez obzira da li je od tada prošlo dva meseca ili možda godinu dana. Ovo je veoma važno, jer će vam majstor još jednom pregledati čitav plinski sistem i eventualno izvršiti promenu nekoliko gumenih creva za vodu i plin, koja po novim pravilima moraju biti u vozilu. Jedan od razloga zbog koga vas mogu vratiti sa atestiranja je upravo ovaj, a zamenu creva najverovatnije nećete dodatno platiti, što sve zavisi od majstora do majstora.

Takođe, obavezno majstoru predajte papire koje ste dobili nakon ugradnje plina: garancija za bocu i podaci o isparivaču. Ukoliko ste ove papire zagubili, moramo vam reći da najverovatnije nećete moći da dođete do novih, već je potrebno menjati bocu, što je svakako veliki trošak.

2. Popunite Izjavu

Većina majstora, a tako je bilo i u našem slučaju, pripremiće vam Izjavu, koju je potrebno detaljno popuniti, ali i obavezno potpisati na kraju, kako bi bila validna. Ukoliko ne dobijete ovaj dokument od vašeg majstora, možete je pronaći u poslovnicama AMSS-a.

Osim Izjave, majstor će vam pripremiti i sve dodatne papire, kao i uplatnice i to dve iste uplatnice popunjene na 250 dinara koje morate platiti pre odlaska na tehnički pregled.

3. Tehnički pregled – naoružajte se strpljenjem

Nakon što ste prikupili svu dokumentaciju, morate lično odvesti vozilo na tehnički pregled. U odnosu na sam početak atestiranja po novim pravilima, kada su se termini zakazivali unapred i to po mesec dana, sada možete uraditi čitav posao i bez zakazivanja, ali se morate naoružati strpljenjem.

Tehnički pregled se obavlja na nekoliko lokacija u gradu, a gde sve tačno možete pogledati ovde, a mi vam predlažemo da posetite ona mesta koja se ne nalaze u samom centru grada, pre svega Beograda, jer su veće šanse da posao brže završite.

Prilikom tehničkog pregleda, koji ne traje duže od 15-ak minuta, vozilo će detaljno biti pregledano, tačnije čitav plinski uređaj u vozilu i fotografije ugradnje poslate u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koja će odlučiti da li je sve u redu.

Istog dana saznaćete da li je sve u redu, jer ćete iz Agencije za bezbednost saobraćaja dobiti Potvrdu o ispravnosti uređaja i opreme za pogon vozila na tečni naftni gas, pa je odmah potrebno imati kod sebe i 6.000 RSD, koliko košta čitav postupak ispitivanja, tačnije atest.

Takođe, uz potvrdu, istog momenta dobićete i nalepnicu, koju je potrebno zalepiti sa unutrašnje strane vozačevih vrata, kako bi se videlo da je vozilo atestirano.

Na licu mesta (u AMSS-u) možete uraditi i tečnički pregled, ukoliko je neophodno da registrujete vaš automobil, pa je potrebno platiti još dodatnih 1.500 RSD.

4. Izveštaj Agencije za bezbednost saobraćaja

Nakon što ste završili čitav posao, još uvek ne možete registrovati vaše vozilo, jer je potrebno sačekati Izveštaj iz Agencije za bezbednost saobraćaja, odnosno Uverenje o ispitivanju vozila, koje je neophodno pokazati u SUP-u prilikom registracije. Na Uverenje se čeka u proseku dan, dva.

Nakon toga, spremni ste za odlazak u SUP i registraciju.

Izvor: Halooglasi

Pogledajte još