Dačić zadovoljan posetom SAD

Po oceni premijera Srbije, sastanci sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kao i u Stejt departmentu prošli suveoma dobro, pri čemu je zaključeno da se može graditi novo partnerstvo, odnosno strateška saradnja.

"Srbija kao mala zemlja mora da traži podršku za svoje stavove svuda u svetu, a naročito u SAD", zaključio je Dačić. Osvrćući se na razgovore o ekonomskim temama, Dačić je rekao da do kraja godine očekuje rezultate vezane za dolazak američkih kompanija sektora informacionih tehnologija (IT) u Srbiju.

"Veoma sam zadovoljan rezultatima posete, jer smo učinili mnogo da zainteresujemo najveće svetske kompanije u oblasti IT da dodju u Srbiju", rekao je Dačić, dodavši da ih je srpska delegacija podstakla da ne gledaju na našu zemlju samo kao na tržište za prodaju njihovih proizvoda, nego i kao izvor naučno istraživačkog rada, i moguće zajedničke proizvodnje.

Premijer Srbije je za drugu polovinu godine najavio dolazak lidera Majkrosofta i Orakla u Srbiju, a nije isključeno i da dodju ljudi iz Epla i Gugla, koji su takodje obećali posetu.

"Ja verujem u Srbiju, ali je još važnije kada od američkih kompanija čujem da veruju u Srbiju", istakao je Dačić.

On je takodje najavio i da će u narednih mesec dana predstavnici IBM dati svoj predlog šta možemo zajedno da uradimo.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još