Hiljade Srba zavisno od igara na sreću

On je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen priričnik za zaposlene u igrama na sreću kako da prepoznaju potencijalne znake i simptome zavisnosti.

"U Srbiji nikada nije rađeno ozbiljno stručno istraživanje, a cifre koje se iznose i koje dostižu čak i do stotina hiljada zavisnika, potpuno su proizvoljne i ničim utemeljene, i vrlo često se plasiraju radi lične afirmacije, pa i materijalne koristi", rekao je Karan.

On je naglasio da UPIS smatra da je svaki pa i najmanji broj zavisnika problem kojem treba posvetiti punu pažnju.

Objavljivanje prirucnika za zaposlene u igrama na sreću je u okviru projekta "Moguće je prekinuti" koji je UPIS započeo pre dve godine, u saradnji sa Specijalnom bolnicom zavisnosti u Beogradu.

"Zaposleni su već imali obuku i usvojili određena znanja o zavisnosti od igara na sreću, ali ovim vodičem želimo da doprinesemo daljem razumevanju kako se nekontrolisana igra na sreću može pretvoriti u problem s posledicama ne samo po igrača, nego i po njegovu porodicu i društvo u celini", kazao je on.

Karan je objasnio da zaposleni ne treba da se bave dijagnozom zavisnosti, već da je prepoznaju i daju informacije gde može da se neko obrati za pomoć.

Rukovodilac Odseka za prevenciju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i autor priručnika Jasmina Milašinović kazala je da se toj ustanovi do sada javilo oko 200 osoba za lečenje zavisnosti od igara na sreću.

Po njenim rečima, lečenje patoloških zavisnika od igara na sreću, koje podrazumeva psihoterapijski rad, traje minimum dve godine.

Na konferenciji je rečeno i da je patološka zavisnost od igara na sreću ozbiljna bolest i da se pogoršava ako se ne leči.

Problem zavisnosti od igara na sreću mogu imati svi, ali su studije širom sveta pokazale da su muškarci tome skloni dva puta više od žena, zatim maloletnici zbog specifičnosti razvojne faze u kojoj su, potom stariji od 64 godina, zatim doseljenici, ali i zaposleni u igrama na sreću što je profesionalni rizik.

Izvor: b92

Pogledajte još