Dinkić najavljuje nove mere štednje

Dinkić je u Knjaževcu rekao da bi taj program mera trebalo da bude usvojen u maju i da se mere preduzimaju jer je budžetski deficit veći od planiranog.

"Imamo rast svih prihoda, međutim taj rast je manji u odnosu na ono što smo očekivali u budžetu. Prvi program mera koji smo predložili Vladi sadrži uštede na rashodima u iznosu od oko 32 milijarde dinara i to je nešto što imamo nameru da usvojimo već ovog meseca", rekao je srpski ministar finasija.

On je istakao da je situacija u javnim finansijama takva da će se fiskalna konsolidacija vršiti u talasima.

Dinkić je najavio mogućnost da u septembru bude napravljen još jedan talas mera štednje, što će, kako je rekao, zavisiti od toga šta će se desiti tokom leta u javnim finasijama.

"Pratićemo šta se dešava tokom leta, ako bude bilo potrebe, onda ćemo napraviti još jedan talas u septembru, dakle prilagođavaćemo se, koliko prihoda bude bilo, toliko ćemo imati i rashoda", objasnio je Dinkić.

On je istakao da je Trezor Ministarstva finansija već dobio snižene kvote za sva ministarstva koja su obuhvaćena ovim programom štednje.

"Već od maja ćemo početi da snižavamo deficit i prilagodimo trošenje postojećoj količini novca. Koliko se novca ima, toliko ćemo moći da trošimo. Moraju da se smanje rashodi, a s druge strane moramo da napravimo jednu ravnotežu između mera štednje i potrebe za razvojem, jer Srbija se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji", rekao je Dinkić.

Istakao je da cela Vlada i sva ministarstva moraju da pokažu solidarnost i da se odreknu manje važnih rashoda, a da se zadrži sve što je vitalno za privredu i građane.

"Mi razgovaramo sa MMF-om, i situacija je takva da će u talasima morati da se vrši fiskalna konsolidacija. Jer kriza je u svim zemljama u Evropi, ako pogledate podatke, retko koja zemlja je uopšte imala rast u prvom kvartalu, a Srbija je jedna među njima", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u Vladi nisu zadovoljni sa rastom BDP-a od svega 1,9 odsto u prvom kvartalu, iako je to mnogo bolje u odnosu na druge zemlje koje su imale pad, uključujući i Francusku i mnoge druge razvijene zemlje.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još