Novi Sad: Deklaracija protiv korišćenja GMO

Deklaraciju je predložila Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije (DS S).

Posle dvoipočasovne rasprave, za predlog Deklaracije glasali su svi odbornici gradskog parlamenta osim odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koji nisu učestvovali u glasanju.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević izjavio je da je veoma značajno što je novosadski parlament raspravljao o proizvodnji i prometu Genetski modifikovanih organizama i što se ta tema našla na dnevnom redu Skupštine.

"Iako usko pravno gledano Skupština Grada Novog Sada nema nadležnosti nad ovom temom, mislim da je bitno da se i kroz skupštinsku raspravu jasno stavi do znanja da građani Novog Sada u svojoj blizini ne žele da imaju GMO proizvode niti da se oni uzgajaju na teritoriji Novog Sada", rekao je Sević novinarima.

Predstavnici opozicije zamerili su da "Deklaracija predstavlja politički pamflet" i da je to ono što nije dobro, ali su ipak odbornici Demokratske stranke (DS) glasali za usvajanje Deklaracije.

"Iako smatramo da se radi o političkom pamfletu i da Skupština Grada nema nadležnosti da raspravlja o zabrani proizvodnje genetski modifikovanih proizvoda glasali smo za Deklaraciju. Jednostavno drugačije se nismo mogli ni izjasniti jer je potpuno normalno da smo protiv proizvodnje GMO", rekao je novinarima u Skupštini Grada odbornik Demokratske stranke Veljko Krstonošić.

Predsednik Gradskog obora Srpske radikalne stranke Novi Sad i predsednik odborničkog kluba SRS-a u Skupštini Grada Đurađ Jakšić rekao je da su odbornici te stranke glasali za Deklaraciju jer smatraju da je borba protiv proizvodnje GMO ujedno i borba za zdravstvenu bezbednost, ali i za očuvanje najjace privredne grane u Srbiji - poljoprivrede.

Obornici novosadskog parlamenta danas su, takođe, razrešili gradskog sekretar za zdravstvo Petra Novakovića na lični zahtev, a na njegovo mesto, na predlog gradonačelnika Miloša Vučevića, imenovan je Zoltan Horvat. Glasanje je bilo tajno, a u njemu nisu učestvovali odbornnici opozicije koji su u tom trenutku bili van skupštinske sale.

Za imenovanje Horvata glasala su 42 odbornika od ukupno 71 koliko ih je prisustvovalo danšnjoj sednici. Skupština Grada Novog Sada ukupno ima 78 odbornika.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još