Bugarske kamiondžije okončale blokadu saobraćaja

Nezadovoljne kamiondžije su blokirale saobraćaj dva dana, pa se na graničnom prelazu Kapetan Andrejevo stvorila kolona vozila duga 12 kilometara, a na prelazu Lesovo 5,5 kilometara.

Oni su optužili turske zvaničnike da pokušavaju da ih istisnu sa truskih i arapskih tržišta saobraćaja tako što ih primoravaju na dugotrajne carinske provere koje mogu trajati satima, pa čak i danima.

Oni su, takođe, tražili ukidanje ili smanjivanje limita na količinu goriva koje kamioni mogu da prevezu u Tursku i koja je do sada iznosila 560 litara. Benzin je u Turskoj skuplji nego u Bugarskoj.

Predsednik Bugarske asocijacije sindikata drumskog saobraćaja Miroljub Stolarski kaže da su sa turskim zvaničnicima postigli sporazum o suspendovanju carinskih restrikcija i restrikcija na gorivo do kraja meseca, prenosi Rojters.

On je najavio da će se ministri saobraćaja dve zemlje sastati 22. maja u Nemačkoj kada će pregovarati o trajnom sporazumu.

Blokada je pogodila i britanski bend "Depeš mod" koji je u petak morao da otkaže koncert u Istanbulu zato što kamioni sa opremom nisu mogli da pređu iz Bugarske u Tursku.

Izvor: Blic

Pogledajte još