Hapšenja u "Galenici": U stanu bivšeg direktora pronađen ugovor o oročenih 770.000 evra

Kako saznaje "Blic", tokom pretresa u stanu Nenada Ognjenovića pronađen je ugovor o oročenih 770.000 evra u banci "Inteza" iz 2013.godine.

Kod njegovog zamenika, Orlića, pronađen je ugovor o oročenju 88.000 evra u "Vojvođanskoj banci", kao i potvrda o 70.000 evra koje čuva u sefu iste banke. Kod Orlića je pronađen i ugovor o kupovini kuće u Vršcu iz 2010.godine i ugovor da je kupio kuću u Grčkoj tokom 2013.

Direktor policije Milorad Veljović saopštio je danas da su se transakcije odvijale preko Agrobanke. On je naveo da policija, Tužilaštvo za organizovani kriminal i poreska policija nastavljaju provere poslovanja Galenike u zemlji i njenih predstavništava u inostranstvu.

Govoreći o zloupotrebama, Veljović je naveo da je višestrukim povećavanjem cene u nabavci sirovina za lekove Galenika oštećena za oko sedam miliona, za dva miliona evra u nabavci skulptura iz livnice "Jeremić", a za više od dva miliona evra Galenika je oštećena prodajem gotovih lekova bez odluke organa upravljanja.

Prema rečima direktora policije, do prvih saznanja o zloupotrebama u Galenici došlo se tokom istrage malverzacija u Agrobanci.

Pored Ognjenovića, uhapšeni su i bivši pomoćnik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, suvlasnik umetničke livnice "Jeremić" Miodrag Jeremić, preduzetnik iz Vrnjačke Banje Dragan Pavlović, kao i vlasnik Unihemkoma iz Novog Sada Željko Jovović.

Među uhapšenima su i direktorka firme Farmanari Ljubica Prica, nekadašnji direktor firme Trgošped trans iz Sopota Milan Vladović i sudski veštak građevinske struke Željko Birmančević iz Beograda.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni i bivši generalni direktor Velefarm holdinga Dragoljub Vučićević, koji je u bekstvu, i Radosav Sekulić iz Habit grupe, koji je na stacionarnom lečenju.

Vučić: Država pokazala nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom akcije hapšenja zbog zloupotreba u "Galenici" da je država pokazala da ima nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji.

On je za RTS izjavio daočekuje da svi odgovorni za zloupotrebe i mahinacije u toj kompaniji ogdovaraju.

Govoreći o načinu mahinacija, Vučić je kazao da su se pravile trojne kombinacije sa bankom i privatnom kompanijom koja bi radila određene poslove, a u stvari sav novac bi završavao na računu te banke, koji bi se posle delio između funkcionera ili članova rukovodstva "Galenike", a fabrika ništa ne bi dobila, ni sirovinu niti lekove.

Izvor: Blic

Pogledajte još