Irinej: Vlast čini velike napore da reši problem Kosova

"Ovaj problem je kao vrh brega, znamo kolike napore čini premijer Ivica Dačić kada je u pitanju Kosovo i Metohija, međutim, mora se naći najbolje rešenje, iako to neće biti onako kako bi trebalo, već kako mora", rekao je Irinej u čačanskom selu Kačulice gde je osveštao crkvu Male Gospojine.

Patrijarh je dodao da problem Kosova treba rešiti na najprihvatljiviji način po srpski narod i krajeve.

Komentarišući predloge pojedinih vladika da se premijeru oduzmu odlikovanja, patrijarh je naveo da su to "lična mišljenja pojedinaca, a ne stav Srpske pravoslavne crkve".

Srpski patrijarh je danas osveštao crkvu u selu Kačulice, posvećenu rođenju Majke božije, poznatiju u narodu kao crkva Male gospojine, a posle svečanog čina poručio je da Srbi treba da žive u slozi, miru i u ljubavi.

Kada narod podiže hramove, crkve i manastire, dodao je patrijarh, to je "dokaz gde je srce i duša zajednice, a srce i duša srpskog naroda, uvek su bili sa Bogom".

Odgovarajući na pitanje da li će na svetom Svetom arhijerejskom Saboru SPC biti reči o istupanjima mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija na mitingu u Beogradu povodom neprihvatanja briselskog sporazuma patrijarh Irinej je naveo da će na Saboru sigurno biti reči o tome, ali ne u velikom obimu.

"Lično ostajem pri stavu da je to njihovo mišljenje iza koga ne stoji ni SPC, ni crkvena tela", rekao je Irinej.

Nakon osveštanja hrama, patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje episkopa šumadijskog i administratora žičke eparhije Jovana, a potom uručio priznanje ministru građevinarstva i urbanizma, Velimiru Iliću za veliki doprinos završetku izgradnje ovog hrama - Orden Svetog cara Konstantina.

"I dalje ćemo graditi duhovne objekte. U toku je izgradnja crkava u Ostri, Prijevoru, duhovnog centra Vladika Nikolaj u Čačku", naveo je Ilić dodavši da će uskoro biti osvećen hram koji je izgrađen na brdu Ljubiću.

Ilić je izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska patrijarha Irineja, rekavši da on prvi put, nakon stupanja na dužnost, služi arhijerejsku liturgiju na teritoriji opštine gde je rođen.

Prvi temelj za crkvu u Kačulicama, postavljen je pre više od osamdeset godina. U ratu je srušen, a ponovna izgradnja crkve, kako kažu meštani, bila je obeležena sa nekoliko sudskih sporova. Objekat je završen krajem prošle godine, a jedan od najvećih ktitora je ministar Ilić.

Izvor: Kurir

Pogledajte još