Najbogatija žena na svetu: Udovica sina osnivača „Volmarta“

0

Amerikanka Kristi Volton (58) ove je godine ponela laskavu titulu najbogatije žene na svetu kao 10. na ovogodišnjoj “Blumbergovoj” listi 100 najimućnijih milijardera. Bogatstvo Voltonove procenjeno je na 37,9 milijardi dolara, a stekla ga je kao udovica Džona Voltona, sina Sema Voltona, osnivača “Volmarta”, najvećeg maloprodajnog lanca na svetu “Volmart”.

Voltonova u “Volmartu” poseduje udeo od 9,8 odsto, dok udeo cele porodice Volton iznosi 48 odsto, a raspolaže i udelom od 29 odsto u kompaniji “Frst solar”, američkom proizvođaču tankih fotovoltažnih panela i solarnih ploča.

Domaćica i filantrop
Kristi Volton, koja se deklariše kao domaćica i filantrop, dosta ulaže u ekološka i prorodnjačka istraživanja. Glavni je finansijer Zoološkog društva San Dijega, a 2006. je porodično imanje Voltonovih od tri hektara zaveštala Fondaciji „Internešenel komjuniti“, uz obavezu da se na njemu gaji bašta s organskim povrćem. Njen sin Lukas je kao dete imao rak i poznato je da ga je u to vreme hranila organskim povrćem iz svoje bašte.

Kompanija nije u vlasništvu porodice Volton, već je u pitanju samostalna investicija njenog supruga, koja se pokazala kao veoma unosna i čije plodove ona sad žanje.

Iz braka sa suprugom Džonom ima sina Lukasa, članica je upravnog odbora Zoološkog vrta San Dijega i Muzeja prirodne istorije San Dijega, živi u gradu Džeklsonu, u američkoj saveznoj državi Vajoming, i poznata je po svojim filantropskim aktivnostima.

Prema procentu donacija u odnosu na ukupno bogatstvo zauzima prvo mesto među bogatašima ženskog pola na listi novinsko-izdavačke kuće “Konde nast”.

Pet najimućnijih
1 Kristi Volton, SAD, 37,9 milijardi dolara. “Volmart”, maloprodaja, “First solar”, solarna tehnologija
2 Elis Volton, SAD, 31,1 milijarda dolara. “Volmart”
3 Lilijan Betankur, Francuska, 28,2 milijarde dolara. “Loreal”, kozmetika 4 Žaklin Mars, SAD 21,3 milijarde dolara. “Mars.inc”, slatkiši
5 Iris Fontbona, Čile, 19,9 milijardi dolara. “Antofagasta”, rudnici bakra, “Plava laguna”, turizam (Hrvatska), “Kvinenko”, industrijsko-finansijski konglomerat

Sa druge strane, “proslavila” se i izričitim odbijanjem da se priključi akciji “50 odsto” koju su Bil Gejts i Voren Bafet pokrenuli najpre među američkim, a zatim i među svetskim bogatašima, i u kojoj se ovi obavezuju da će za života ili nakon smrti najmanje 50 odsto svog bogatstva donirati, odnosno zaveštati u humanitarne svrhe. Zbog toga je u jednom trenutku požnjela dosta kritika, mada ovo odbijanje samo po sebi ne mora da znači ništa drugo do da želi da zadrži punu slobodu odlučivanja o svom novcu i da ni na šta neće unapred da se obavezuje.

Poznato je, međutim, i da je tokom predizbornih kampanja velikodušnim prilozima pomagala republikanske političke kandidate, između ostalog i Arnolda Švarcenegera, koji je svojevremeno kao guverner Kalifornije stavio veto na jedan od zakonskih predloga kojima se “Volmart” protivio i koji je zbog toga često nazivan “Volmartov zakon”.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.