Više od 60 odsto muškaraca preotelo bi drugom devojku radi seksa

Međutim, nije problem veza i brakova koji se raspadaju u preotimanju, nego u tome što ne umemo da zadržimo partnera. Treća osoba samo je katalizator raspada nečije veze, ali ne i uzrok problema

U posljednjem broju časopisa Društvena istraživanja objavljeno je zanimljivo istraživanje o toj večnoj temi pod naslovom “Učestalost nekih aspekata preotimanja partnera i njihova povezanost sa socioseksualnošću”. Istraživanje, u kojem je učestvovalo 819 studenata i studentkinja s Riječkog i Osječkog univerziteta starosti do 25 godina, pokazalo je da muškarci češće pokušavaju da preotmu nečiju devojku za kratkotrajnu seksualnu vezu, ali žene su s manjim brojem pokušaja uspešnije u preotimanju!

Oko 68 odsto muškaraca i 42 odsto žena pokušalo je privući osobu za koju su znali da je u vezi s nekim drugim, navodi se u istraživanju koje su obavili prof. psihologije Igor Kardum i Jasna Hudek-Knežević s riječkog Filozofskog fakulteta i Petra Grundler s osječkog Filozofskog fakulteta. Pokazalo se da je uspešnost preotimanja muškaraca, koji su skloniji kratkotrajnim vezama, znatno veća nego uspešnost preotimanja žena, iako su žene češće meta preotimanja.

Na pitanje “Jeste li ikada pokušali privući nekoga ko je bio u ljubavnoj vezi s nekim drugim da biste s njim ostvarili kratkotrajnu seksualnu vezu?”, 446 ispitanika (54,6 odsto) izjavilo je da su imali iskustvo preotimanja, a 62 ispitanika (7,6 odsto) imala su učestalo iskustvo preotimanja partnera.

Na pitanje ispitanicima koji su bili mete preotimanja “Ako vas je neko pokušao privući kao partnera za kratkotrajnu seksualnu vezu dok ste bili u ljubavnoj vezi, koliko je u tome bio uspešan?”, njih 308 (47,3 odsto) odgovorilo je da su njihovi otimači bili donekle uspešni. Njih 61 (9,4 odsto) odgovorilo je da su otimači bili prilično uspešni u preotimanju.

Kad se sprovodilo istraživanje, 446 ispitanika bilo je u vezi, a od toga ih je 65 bilo u vezi s nekim koga su privukli dok je bio u vezi s drugom osobom, dok je 85 studenta bilo u vezi s nekim ko je njih privukao dok su bili u vezi s drugim partnerom. Žene su češće bile u vezi s partnerom koji ih je privukao dok su bile u vezi s drugim. Studenti i studentice koji su “preoteti” ili koji su sami bili “otimači” nečijih partnera veruju da su njihove nove veze dugotrajne.

Izvor: Večernjilist

Pogledajte još