Miševi, gušteri i puževi se vratili s Marsa

Kapsula Bion-M spustila je danas lagano uz padobran na područje Orenburg, oko 1.200 kilometara jugoistočno od Moskve, saopštile su ruske svemirske vlasti.

U kapsuli je bilo 45 miševa, 23 guštera i 20 puževa, kao i drugih živih organizama.

Svi su bili odvojeni u kapsuli i pod stalnim video nadzorom.

Životinje, za koje se ne precizira da li su preživele putovanje u svemiru, sada će biti pregledane kako bi se utvrdilo kako reaguju na boravak van Zemlje.

"Hoćemo da utvrdimo koliko naš organizam izdržava svemirske uslove, kao što je bestežinsko stanje i koliko dugo može da izdrži u svemiru", rekao je direktor programa Ruskog svemirskog centra Vitalij Abraškin.

Miševi su imali elektronski čip ispod kože i naučnici žele da utvrde kako su se oni ponašali u svemiru. U kapsuli su bili i drugi živi organizmi kao riblja jaja, semenke i biljke.

Rusi su već koristili životinje za boravke u svemiru kako bi pripremili odlazak ljudi. Rusi su slali majmune u svemir kako bi pripremili ljudski let sa sovjetske svemirske stanice Mir na međunarodnu svemirsku stanicu.

Prvi eksperiment te vrste je let psa Lajke 1957. godine, koja je letela pre Jurija Gagarina 1961. godine. Lajka je uginula nekoliko sati posle lansiranja.

Rusi već dugo žele da lete na Mars i nameravaju do 2030. godine da smeste bazu na Mesecu, odakle bi kosmonauti išli na Mars.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još