Beograd: Zakon o uzbunjivačima stiže na leto

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da veruje da će Srbija tokom leta dobiti zakon o uzbunjivačima.

"Najdocnije 22. maja, odnosno uoči međunarodne konferencije 'Zaštita uzbunjivača' koja je zakazana za 23. i 24. maj u Beogradu model zakona biće predata ministru Nikoli Selakoviću", rekao je Tanjugu Šabić.

On je ocenio da je modelom zakona predviđen visok nivo zaštite uzbunjivača, kako za domaće, tako i za svetske prilike.

Prema njegovim rečima, model zakona uvodi institute koji isključuju mogućnost da se pravni položaj uzbunjivača pogoršava zbog toga što su ukazali na korupciju.

"Modelom zakona unose se i realni elementi kazne, pa čak i krivično delo za onoga ko bi pokušao da ugrožava uzbunjivače", rekao je Šabić i dodao da model zakona na skroman način uvodi i mehanizme koji bi podrazumevali i nagradu za uzbunjivača u određenim slučajevima.

On je istakao da usvajanje zakona ne zavisi od njega, ali da veruje da bi Srbija tokom leta mogla da dobije zakon o zaštiti uzbunjivača.

Šabić je istakao da je institucija na čijem je čelu vodila projekat, ali da on nije neposredno radio na modelu, već je za to bila zadužena radna grupa koju je oformio, a na čijem je čelu zaštitnik građana Saša Janković.

Ukazujući da poverenik nije formalni predlagač zakona, on je najavio da će tekst modela zakona biti predat ministru uoči konferencije, a da bi nakon toga Ministarstvo trebalo da ga uobliči.

"Verujem da bi bilo moguće da Srbija tokom leta dobije zakon, a kada konkretno zavisi od vlade i Skupštine", rekao je Šabić.

On je istakao i da bi konferencija trebalo da predstavlja snažan "vetar u leđa" modelu zakona kako bi što pre ušao u skupštinsku proceduru, a sve u cilju da se što pre dobije kvalitetan tekst koji će štititi uzbunjivače.

Šabić je naveo da će na konferenciji učestvovati najeminentniji predstavnici struke, ali da ona neće biti posvećena samo modelu zakona, već je cilj da se naglasi značaj zaštite uzbunjivača.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još