Saradnik patrijarha Irineja drži monopol na biznis SPC

Nepromenjeno stanje u SPC najviše pogoduje vladici bačkom Irineju, ali korist zbog unosnog posla trgovine crkvenim stvarima ima i patrijarhov najbliži saradnik Dejan Nakić.

I odežde od Nakića Jedan od beogradskih sveštenika priča za „Blic” da iako patrijarh ne insistira na nošenju određenih odeždi, njegov najbliži saradnik Dejan Nakić je, međutim, sebi dao to za pravo. „I to se kupuje kod njega. Možemo i da poručimo, baš po meri“, kaže sveštenik.

Da li će prevladati lični interesi ili arhipastirska briga za Crkvu, potpuno je neizvesno. Tema iz SPC koje potresaju javnost ima mnogo. Iako bi trebalo da vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije ide i na crkveni sud, prema saznanjima „Blica”, on dobija uveravanja iz Eparhije bačke da Sabor može da odbije predlog za njegovo penzionisanje, a u „najgorem slučaju ostaće u dvoru u Banjaluci i neće biti preseljen u neki manastir”. Prema takvoj verziji Kačavendine sudbine, s čijim se bludnim radnjama suočio i Sinod videvši sporne snimke opštenja s mladićima, njemu je siguran nastavak komfora, a ako i bude imenovan novi episkop, on će biti po meri vladike Vasilija.

Ovaj vladika, koji ima iza sebe petnaestak episkopa koji su ga do sada bespogovorno slušali, redovan je gost u Eparhiji bačkoj. Veza između Kačavende i vladike bačkog Irineja nije samo u glasačkoj mašini ili prostom interesu. Vladika bački svojim zaštitničkim odnosom prema episkopu koji je poljuljao ugled Crkve poručuje da on štiti sve koji su „u nemilosti".

Atanasije traži
da govori

U Patrijaršiji je javna tajna da će penzionisani vladika Atanasije (Jevtić), kome je patrijarh zbog istupa na mitingu o Kosovu poručio da ne dolazi na Sabor, zatražiti da se obrati arhijerejima i da već danima priprema svoje obraćanje.

Nepromenjeno stanje i neizbor vladika u upražnjenim eparhijama, posebno na prostoru bivše srednjoevropske (Nemačka, Austrija, Švajcarska), održavalo se zbog unosnog posla. Osim vladike bačkog koji zbog nerešavanja statusa smenjenog vladike Konstantina administrira tim prostorom, interes u statusu kvo ima i najbliži patrijarhov saradnik Dejan Nakić.

On vodi takozvani Proizvodni zavod - prodavnicu crkvenih stvari preselio je iz Niša, gde je sadašnji patrijarh bio vladika, u Beograd. Iako u Patrijaršiji postoji oduvek centralna radnja za snabdevanje, Nakić ima i kancelariju iz koje ugovara poslove. Sada kao prvi čovek do patrijarha on sve više učvršćuje monopol nad prodajom, počev od sveća preko krstova, mantija, kandila do Jevanđelja.

Izvor „Blica” navodi da se on sve više širi „i da mu granica nije ni Srbija”, a da ima ogroman uticaj na patrijarha.

- To je dovelo do veze između Nakića i vladike bačkog. Otuda često patrijarh na kraju ima stavove kao i vladika bački - kaže „Blicov” sagovornik iz Patrijaršije.

Unosan biznis tako će, po svemu sudeći, i na ovom Saboru dovesti do neizbora episkopa na prostoru nekadašnje srednjoevropske eparhije, a vladika Konstantin za koga se navodi da je za oko milion evra ojadio Crkvu i dalje je u nerešenom statusu.

Neke vladike kažu za „Blic” da se pribojavaju da će zataškavanje praktično biti glavni zadatak, ali i suština Sabora koji počinje u utorak 21. maja.

Izvor: Blic

Pogledajte još