RS: Prostitucija ponovo cveta u Doboju

Iako je formalno još pre deceniju organizovanom akcijom državnih agencija i policije, potpomognutom međunarodnom policijom, trgovina belim robljem u BiH prekinuta, javna prostitucija u Doboju ponovo ulazi na velika vrata.

Ilegalno
Prema podacima CJB Doboj, u devet opština ovog regiona formalno su zatvoreni svi noćni barovi u regiji. - Do 2002. godine ukupno je zatvoreno 25 takvih objekata, od čega osam na području opštine - podaci su prezentovani od strane CJB. Međutim, prema tvrdnjama iz dobojskog Udruženja žena, ilegalna prostitucija se i dalje očigledno odvija, ali u iznajmljenim kućama i stanovima, po pozivu u ugostiteljskim objektima i prenoćištima.

Na desetom kilometru od Doboja, na magistralnom putu prema Derventi i Modriči, odnosno na raskrsnici za Prnjavor, već dva meseca ordiniraju dve devojke, koje su, prema nezvaničnim informacijama stigle iz Srbije.

Diskretno, ali manje od kilometar od kontrolnog punkta saobraćajne policije, one vozačima koji prolaze tim putem nude svoje usluge. Na punktu se lociraju još u prepodnevnim časovima i gotovo ceo dan čekaju da ih, obično kamiondžije, povezu i po obavljenom poslu ubrzo se vraćaju na isto mesto.

Po svemu sudeći, sada će ta problematika ponovo dobiti na značaju, kao što je to bilo i pre godinu dana. U Doboju su tada dve devojke, takođe iz Srbije, spasene iz kandži trgovaca belim robljem. Tokom akcije MUP RS, uhapšeni su M. J. i njegova supruga S. J. iz Doboja, koji su u svom ugostiteljskom objektu na međuentitetskoj liniji razgraničenja u prigradskom naselju Vila podvodili devojke mušterijama, uglavnom iz FBiH. U blizini objekta gde je izvedena racija pre deset godina bilo je čak sedam noćnih barova u kojima su vlasnici imali po dvadesetak devojaka za zabavu gostiju.

Kada je o Doboju reč, i pored zvaničnog gašenja brojnih noćnih barova u ovom, najvećem saobraćajnom čvorištu BiH, bilo je poznato da u gradu ima mesta u kojima se za novac mogla dobiti usluga prijateljica noći, ne samo u lokalnim kafićima, već i u ugostiteljskim objektima registrovanim za noćenje gostiju.

Izvor: Novosti

Pogledajte još