Severna Koreja ispalila dve rakete

0

Pjongjang — Severna Koreja lansirala je dva raketna projektila kratkog dometa koji su pali u Japansko more, a Pjongjang je saopštio da je reč o legitimnoj vojnoj vežbi.

Severna Koreja ispalila je tokom proteklog vikenda i danas ukupno šest raketa u okviru „intenzivne vojne vežbe za jačanje odbrambenog kapaciteta„, kako je saopštilo tamošnje Ministarstvo odbrane, ističući da je to legitimno pravo svake suverene države.

Pjongjang je naglasio da se vežbama pripremaju za odbijanje napada Južne Koreje i SAD, dok su iz tih država stigle oštre kritike na račun severnokorejskih vlasti koje su u poslednje vreme više puta zapretile nuklearnim ratom.

U Seulu je ocenjeno da su poslednje raketne probe severnog suseda „provokativne i za žaljenje“, dok je generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao Pjongjang da se uzdrži od budućih lansiranja, rekavši da je „vreme da se nastavi dijalog i da se smanje tenzije„.

Prema oceni južnokorejskih stručnjaka sa Univerziteta odbrane u Seulu, potonja lansiranja bi mogla da predstavljaju signal svetu da je Pjongjang sada spreman da pregovara o kontroli nuklearnog naouružanja, a da su vojne vežbe samo način da režim „sačuva obraz„.

Izvor:b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.