Kristifor Kolumbo

0

Kristifor Kolumbo, španski moreplovac italijanskog porekla, umro je 20. maja 1506. godine. On je 1492. otkrio Ameriku, ali je do smrti verovao da je otkrio istočne obale Indije.

Posle više pokušaja u Portugaliji i Španiji, sklopio je pogodbu sa španskim kraljevskim parom Ferdinandom V (od Aragona) i Izabelom I (od Kastilje) o finansiranju ekspedicije. Obećana mu je desetina robe koju donese, vlasništvo nad osminom zemlje koju otkrije, dobio je tri jedrenjaka, zvanje admirala okeana i vice kralja zemalja koje osvoji.

Kolumbo je isplovio 3. avgusta 1492. i 12. oktobra iste godine stigao do ostrvca Gvanahani (San Salvador) u grupi Bahamskih ostrva, zatim na Kubu i Haiti. Na svom drugom putovanju, od 1493. do 1496, otkrio je Dominiku, Gvadelup, Portoriko i Jamajku, a na trećem od 1498. do 1500. Trinidad i obale Južne Amerike (ušće reke Orinoko). Na četvrtom od 1502. do 1504. Honduras. Uprkos ogromnih zasluga za Španiju, koja je stekla bogate kolonije, mimoišla su ga obećana priznanja i nagrade i umro je u bedi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.