Venčanja nekad i sad

0

Kako su se nekada naše bake udavale? Zašto je sito bacano na krov? Šta je nakonjče? Šta se radilo, zašto i ko je sve učestvovao u tim običajima? Pogledajte samo neke od običaja iz starih vremena koji su se zadržali do danas.

Jedan od najčešćih asocijacija na venčanja je gađanje jabuke. Kada je mladoženja dolazio po mladu morao je da pogodi jabuku na vrhu drveta, a mlada ne kreće dok on u tome i ne uspe.

Mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici pre venčanja, a njoj prilikom oblačenja pomažu sestre i drugarice. Venčanicu kupuje mladoženjina porodica, a ona mora da ima nešto plavo, nešto tuđe i nešto pozajmljeno. Novo predstavlja nove avanture koje će imati u braku. Pozajmljeno je simbol podrške porodice i prijatelja, a plavo predstavlja ljubav i vernost.

Mladu otkupljuje ili svekar ili stari svat. Ipak, dešavalo se da mladu i ukradu.

Da je sledeća na redu ona koja uhvati bidermajer već i deca znaju.

Bacanje sita na krov sa plodovima. Ovaj običaj postoji zbog bojazni od zlih duhova, a kao dar kućnim duhovima. Ako se sito zadrži na krovu i mlada će u kući.

A onda dolazimo do podvezice koju mladoženja treba da skine sa mladine noge, baci neoženjenim momcima, a onaj ko je uhvati ima zadatak da je stavi na nogu onoj devojci koja je uhvatila bidermajer.

Nakonjče je muško dete koje nevesta tri puta podiže na ulasku u novu kuću kako bi rađala mušku decu.

Ma koji od ovih običaja da primenite, želimo vam puno sreće u braku.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.