Dačić: O razgovorima sa MMF-om na jesen

Premijer je, na trećoj "Rijaliti ček konferenciji" o unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji, izjavio da novac nije glavni razlog zbog kog nam je potreban dogovor. Kako naglašava, sporazumom bismo poboljšali kredibilitet i ojačali makroekonomsku stabilnost zemlje.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se tek na jesen videti da li će biti razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom. Prema njegovim rečima, u drugoj polovini godine za Srbiju će biti primarni razgovori o aranžmanu.

Do tada se samo porede podaci naših i MMF-ovih ekonomista, kaže Dačić i ističe da je Misija MMF-a koja se sada nalazi u Srbiji, došla kako bi stekla uvid u ekonomsku situaciju.

"Ovo nije poseta namenjena pregovorima. Ništa se ne očekuje osim da se stekne uvid u ekonomsku situaciju u zemlji i nakon toga preporuče mere koje bi trebalo da realizujemo. Ključni razgovori vodiće se na jesen, za nekoliko meseci"
, rekao je Dačić.

Tek onda slede zaključci i preporuke mera koje bi kasnije trebalo realizovati.

“I za MMF je ključna stvar hoćemo li dobiti datum za otpočinjanje pregovora ili ne. Tako da nastavak svih ovih razgovora očekujemo na jesen gde ćemo videti da li postoji mogućnost da se dogovori neki aramžman iz predostrožnosti”
, najavio je Dačić.

Premijer ponovo najavljuje smanjenje javne potrošnje. I dok naglašava da stezanje kaiša nema veze sa MMF-om, zaključuje da dogovor o uštedi još nije postignut. O tome će se razgovarati u narednim nedeljama.

“Ja sam svestan toga da ekonomski parametri sigurno nisu najbolji, ali nisu nama bili problem ekonomski parametri u prethodnom periodu, nego politička i regionalna nestabilnost”, naveo je on.

Da je aranžman sa MMF-om bitan i za strane investitore potvrđuje i predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji Kostin Bork.

“Čak je i za ruski zajam za unapređenje železnice, jedan od uslova bio da imate dogovor sa MMF-om. On je važan zbog predvidivosti i ekonomske stabilnosti. Investitori će verovati u reforme i u budućnost stabilne ekonomije u Srbiji”
, poručio je Bork.

Trenutno stanje u državnoj kasi je takvo da su prihodi manji od očekivanih. To je, kako objašnjava premijer, rezultat slabije privredne aktivnosti.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još