Mrkić: Vestervele razume trenutnu situaciju

0

Beograd — Ivan Mrkić je posle susreta sa Gidom Vesterveleom rekao da nemački ministar razume "osetljivost trenutka" za srpsku vladu i narod na Kosovu.

Ministar Vestervele u potpunosti razume osetljivost trenutka i činjenicu da srpska vlada mora da bude strpljiva u svojim potezima prema našoj sabraći na Kosovu i Metohiji, koji su godinama živeli u vanredno teškim uslovima. Vestervele je sa uverenjem govorio da će srpska zajednica na Kosovu i Metohiji ubrzo uvideti da su njen opstanak, jačanje i izgradnja sigurne budućnosti obezbeđeni i garantovani od strane međunarodne zajednice„, naglasio je Mrkić.

Vestervele i Mrkić su „u četiri oka“ razgovarali 40 minuta, kako kažu u sedištu srpske diplomatije – „mnogo duže nego što je protokolom bilo predviđeno„.

Mrkić je rekao da je nemački ministar podsetio da je izvesnost dobijanja datuma za početak pregovora u direktnoj korelaciji sa implementacijom briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Šef nemačke diplomatije, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, najavio je i skoru posetu članova Bundestaga – koje će u Beogradu, kako je najavljeno danas, primiti i ministar Mrkić.

Nemački parlament, naime, poslednja je instanca u toj zemlji koja odlučuje o podršci Nemačke za „zeleno svetlo“ Srbiji za dobijanje datuma pregovora sa EU.

Vestervele je posetu započeo sinoć, susretom sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, a nastavio danas – sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i ministrom Mrkićem.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.