Vestervele: Ukinuti paralelne institucije

Posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Vestervele je rekao da bi i Kosovo i Srbija trebalo da se založe za sprovođenje sporazuma, a da bi sve paralelne strukture na Severu morale da budu uklonjene.

Šef nemačke diplomatije istakao je da je "Nemačka opredeljena za podršku Kosovu u svim oblastima".

Vestervele je u Prištinu doputovao posle posete Beogradu, gde je najavio da će dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Vladi Nemačke po pitanju datuma za pregovore ukoliko bude opipljivih rezultata u primeni briselskog sporazuma.

U očekivanju sutrašnjeg briselskog sastanka Tačija sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, na kojem će biti reči o planu za sprovođenje sporazuma, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun otkrio je da Nemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na severu, da bi potom bile formirane nove - što je ključno razmimoilaženje u pregovorima o primeni briselskog sporazuma.

"Nemačka istrajava u stavu da Srbija treba da ugasi postojeće institucije, a da onda Priština formira neke nove. Naš stav je da ne sme da dođe do diskontinuiteta u funkcionisanju naših institucija i da one samo treba da nastave da žive u drugačijem formatu, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Osim sa Tačijem, Vestervele se u Prištini sastao i sa šefom kosovske diplomatije Enverom Hodžajem.

Gido Vestervele pre posete Prištini, bio je u Beogradu gde je obavio nekoliko sastanaka. On je u nedelju doputovao u posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Srbija ima istorijsku priliku da "jednom za svagda" krene putem zajedničke budućnosti sa EU, istakao je šef nemačke diplomatije u razgovoru sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Vestervele se već oko 08.30 sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon toga usledio je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova sa Ivanom Mrkićem. Oko 10 časova je otišao peške do zgrade Vlade Srbije, gde se sastao s premijerom Ivicom Dačićem, koji je završen nešto iza 11 časova.

Vestervele je danas u Beogradu izjavio da ako bude opipljivih rezultata u primeni sporazuma sa Prištinom, može dati pozitivan znak Bundestagu za odluku o datumu za pregovore.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još