Preminuo Rej Manzerek

Rođen je Čikagu 1939. godine u pordici poljskih emigranata. Od malih nogu bavio se muzikom, ali mu je prva ljubav bila košarka i samo je njegova tvrdoglavost stala na put sportskoj karijeri i donela nam jednog najvećih klavijaturista u istoriji rokenrola.

Manzerek je studirao ekonomiju, a zatim upisao i kinematografiju na UCLA-u gde je upoznao Džima Morisona. Par meseci nakon završetka studija njih dvojica su se ponovo srela i osnovala Dorse. Ubrzo su im se priključili Džon Densmor i Robi Kriger, a sve ostalo je istorija.

“Nikada nisam čuo ovakav tekst za rok pesmu” – rekao je prvi put kada je čuo grubu verziju Morisonove pesme Moonlight drive – “Pričali smo neko vreme pre nego što smo odlučili da napravimo bend i zaradimo milione”.

Prve stalne svirke imali su na Sanset stripu u klubu The London Fog. Iz Manzerekovog ugla to je izgledalo ovako - "Niko nikada nije ulazio u to mesto, povremeno po koji mornar na odsustvu i par pijanaca. Sve u svemu bilo je to veoma depresivno iskustvo, ali dalo nam je vremena da uskladimo svoju muziku."

Iako počeci grupe nisu bili laki, Dorsi su uspeli ono što su zacrtali na početku – prodali su preko 100 miliona albuma, ušli su u Rokenrol kuću slavnih, a Manzerek je postao jedan od najuticajnih rokenrol klavijaturista .

(old_image)

Nakon smrti prijatelja i suosnivača benda Džima Morisona, 1971. godine, Rej ostaje u muzici i pokušava da održi Dorse na okupu ali nažalost neuspešno. Nastavio je svoju muzičku karijeru, ali je postao i producent, reditelj i pisac.

Velikan rokenrola, zaslužan za nastanak jedne od najvećih grupa svih vremena, preminuo je 20. maja 2013. godini u Rozenhajmu u Nemačkoj, okružen porodicom.

Pogledajte još