On se doteruje više od vas i...šta ćemo sad?

Polirani nokti, pažljivo oblikovane obrve, osunčano telo, sve manje mesta za vaše kreme u kupatilu?

Odbacite standardne odgovore "na prvu loptu":
Vara me
Da nije možda gej?
Da li je samo metro ili...?
On želi nekome da se dopadne..

Uvažite neki od mogućih odgovora:
On je jebeni narcis
Egomanijak
Nesiguran i površan
Preopterećen i zadavljen trendovima
Nije odoleo, hipnotisan je reklamnom bilbord mašinerijom
Upao je u zamku savršenosti
'Oće da liči na Bekama, jadničak...

U skladu sa aktuelnom jednakošću oba pola u pogledu carstva lepote, nege i mode, postavlja se pitanje granice muškog uvlačenja u ovaj, tradicionalno posmatrano, ženski rejon.

Gde je granica u nezi lica i tela, kao i u pažnji koju muškara poklanja odevanju i ličnom stilu, koja ukoliko se pređe, može biti osnova da se govori o ugroženoj muževnosti? Jednostavno ili složeno pitanje? ,

Predstava o muževnosti varira od kulture do kulture i bitno je dirigovana pop kulturom, odnosno uticajem medija. Naravno, može da bude opterećena predrasudama, tradicionalnim konceptima koji se nasleđuju, malograđanštinom. Takođe, može biti ublažena, umekšana dodirom mode, posebno u epohama ili fazama, u kojima dominira izjednačavajući - uniseks stil, feminizirana negom, udavljena u sladunjavom parfemu.

Ne zaboravite da ipak govorimo o našem vremenu u kojem muškarac, u vizuelnom smislu, osvaja ne samo čvrstinom ruku ili obimom pleća, već i sjajnom, transparentnom glazurom na noktima, besprekornom frizurom, oštrim uglom obrva koji ne izbeverava nijedna dlačica. Sad postoje žene koje takav stil močarava kao i one kojima se od istog diže kosa na glavi a želudac igra prljavi ples. Kom tipu vi pripadate?

Pre nego što odgovorite priznajte sebi da li biste na jedan uskočile u krevet Kristijana Ronalda, Bekama, Čeninga Tejtuma?

Da li muškost može biti ugrožena nijansiranjem kose, modernim preplanulim tenom, nežnim, negovanim rukama? Ja zaista ne mogu da poverujem u to. Mogu da poverujem samo da postoje muškarci kojima aktuelni diktati i trendovi "idu na ruku" da se malo približe onom što ih neodoljivo privlači, a što je ženama oduvek stajalo na raspolaganju - carstvu nege i ulepšavanja. Tu nema muškosti i to se da lako prepoznati. Muškosti tu nikada nije ni bilo. Prverite da li je kao dečak izbegavao da ide sa tatom na stadion kako bi u tajnosti uživao u maminom ormaru.

Kao i uvek, najbitniji su motivi sa kojima se nečemu prilazi, pristupa. Sa aspekta ove dileme, to može biti povodljivost, snobizam, lični stil, perfekcionizam, pa i feminiziranost i homoseksualnost. Muškost postoji ili ne postoji. Turpija za nokte je ne može ugroziti. Muškost može biti ugrožena samo prsustvom druge, jače muškosti. Ali, to je već rat!

Svaka žena ima svoj ugao posmatranja muževnosti i procenjivanja iste. Ali, ona u to što smatra muževnim, neugroženo, neokrnjeno muževnim unosi sopstveno vaspitanje, zrelost, ukus, izgrađenost, inteligenciju ili prostotu. To je mesto ukrštanja dva sistema koji mogu biti slični, ali i beskrajno različiti. Greške u procenama se podrazumevaju. Tamo gde stereotip vodi priču, rezultat je duplo golo. Šta želim da kažem?

Ukoliko žena otpiše muškarca zbog njegovih poliranih noktiju, diskvalifikujući ga upravo sa aspekta muževnosti, osim što nužno govori nešto o sebi, može sasvim da omane u proceni. Nije sve tako crno belo, polarizovano, banalno čak. Ostavite predrasude kod kuće. Porazgovarajte. Sve je u vazduhu između vas, u govoru tela koji izmiče svim pravilima i ne može se režirati, osmisliti unapred. On je refleks prirode u nama. Prirode koja može biti muževna, gruba, mlaka, prenaglašena ili prirode koja može biti ženstvena, razlivena, tanana ili tvrđa, manje svilenkasta.

M.N

Pogledajte još