Vučić: Prva žena general možda dogodine

Nakon prikaza obučenosti pripadnica VS iz različitih rodova-specijalne brigade, jedinice Kobri, saniteta i veze, ministar odbrane i prvi potpredsednik Vlade je u vojnom objektu Dobanovci kod Beograda rekao da su žene vojnici pokazale visoku obučenost, posvećenost i odgovornost u obavljanju zadataka i da će se broj žena u VS i narednih godina povećavati.

"Očekujem da 2014. godine dobijemo i prvu ženu generala", rekao je Vučić novinarima. Do sadan, ajviši čin koji ima neka pripadnica VS je čin pukovnika. Jedini pukovnik je Katarina Štrbac, a u uniformi VS ima više od 1.000 žena.

Upitan da li će se u narednom periodu poboljšavati materijalni položaj pripadnika VS, Vučić je rekao da se velike promene ne mogu očekivati za šest meseci, ali da očekuje da sadašnja politika vlade donose boljitak zemlji.

"Vojska je uvek delila sve ono što pogadja naše društvo, a problemi su nizak životni standard i stambeno zbrinjavanje", rekao je Vučić.

Pripadnice VS su pitale Vučića o otklanjanju pravnih prepreka za stupanje u brak žena i muškaraca kada oboje nose uniformu, kao i da da li će ženama u uniformi koje su u drugom stanju biti produžen ugovor do završetka porodiljskog odsustva.

Vučić je rekao da smatra da se pravni problemi stupanja u brak mogu lako otkloniti i da će to biti učinjeno i da veruje da žene koje su u drugom stanju neće imati problema da produže ugovor.

Na pitanje da li bi pristao da među pripadnicima jedinice Kobre koja ga obezbeđuju bude i žena, Vučić je rekao da bi svakakao pristao i da očkeuje da jedna od pripadnica Kobri bude u njegovom obezbeđenju.

Poptupkovnik Mirjana Milenković rekla je novinarimna da se nada da će današnji prikaz osposobljenosti žena vojnika otkloniti sve predrasude u vezi sa angažovanjem žena vojnika.

Ona je rekla da je potrebno da Vojska u svom sastavu ima i žene i da sve više njih upisuje Vojnu akademiju.

Prošle godine Vojnu akademiju upisalo je 758 pitomaca, od kojih su 172 žene.

Izvor: Beta

Pogledajte još