Tunis: Zbog golih grudi u svetom gradu uhapšena feministkinja (VIDEO)

Amina je, navodno, planirala novu, provokativnu akciju u Keruanu, koji je nakon Meke, Medine i Jerusalima, četvrti po značaju za muslimane. U gradu je već vladala napetost jer su policija i vojska pokušavali da spreče održavanje konferencije islamističke grupe Ansar al-Šaria.

Amina (19) je članica ukrajinske feminističke grupe Femen koja okuplja 15.000 mladih žena širom sveta. Osnovana 2008. godine, grupa Femen poznata je po provokativnim akcijama u sklopu kojih članice golih grudi protestuju protiv prostitucije, seks turizma, iskorišćavanja i zlostavljanja žena.

U martu ove godine mlada Amina na internetu je objavila fotografije svojih obnaženih grudi na kojima je pisalo “Moje telo je samo moje i nije izvor ničije časti” zbog čega je izvala žestoke reakcije u svojoj zemlji.

Predsednik ministarstva za promociju vrlina i sprečavanje poroka pozvao je da se devojka kamenuje na smrt, a Amina je primila niz pretnji smrću zbog čega je na neko vrijeme napustila Tunis.

Međutim, mlada aktivistkinja, koja je u međuvremenu svoju crnu kosu obojala u plavu, u nedelju se pojavila u Keruanu.

Navodno je u blizini glavne džamije na zidu ispisala Femen i izazvala gnev stanovnika. - Ona nas sramoti. Mi ćemo štititi naš grad, pa prljava devojka poput nje ne bi trebala ovde dolaziti - izjavio je jedan od stanovnika Keruana.

Izvor: Jutarnji,hr

Pogledajte još