CG: SPC svrstava Njegoša u zločince

Krivokapić je ocenio da mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, inicijativom da se Petar Petrović Njegoš proglasi za sveca, pokušava da velikog crnogorskog pesnika i državnika smesti zajedno sa zločincima koje je ta crkva ranije proglasila za svece.

"Oni čiji su heroji i sveci bili zločinci posle Drugog svetskog rata i posle ovog rata, moraju da pokušaju da se sakriju iza crnogorske čistote", rekao je Krivokapić na Lovćenu, gde je položio venac na grob vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Amfilohijeva inicijativa, prema oceni Krivokapića, još više pokazuje "koliko su (zločinci) crni i suprotni ovoj crnogorskoj čistoti".

On je, povodom 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore, tradicionalno položio venac na spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu u mauzoleju na Lovćenu.

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo je danas izjavio da mitropolit Amfilohije pokušava da Njegoša uključi u "društvo razbojnika", time što ga predlaže za sveca Srpske pravoslavne crkve.

Prema rečima mitropolita Mihaila, nije isključeno da "siromah Amfilohije" i sebe proglasi svecem.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je ranije da je, svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša u Cetinjski manastir, ustanovila 19. maj kao datum praznovanja čuvenog crnogorskog vladike kao svetitelja MCP.

Iz Mitropolije su podsetili da će na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve biti pokrenut postupak kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša i na svepravoslavnom nivou.

Izjava predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da bi proglašavanjem za sveca Petar Petrović Njegoš bio smešten u isto društvo sa zločincima, znak je velikih političkih podela u crnogorskom društvu, ocenio je verski analitičar Mirko Đorđević.

"Izjave ove vrste odavno nas prate i znak su velike političke podeljenosti u Crnoj Gori", rekao je Đorđević agenciji Beta.

"To su političke borbe koje se odvijaju između državnog vrha Crne Gore i mitropolije na čijem je čelu Amfilohije koji je ratoboran i igra ulogu političkog faktora više nego verskog vođe", rekao je Đorđević.

On je dodao da inicijativa da se Njegoš kanonizuje "ne deluje ozbiljno" jer, kako kaže, za to nema kanonskih osnova.

"Uslovi za kanonizaciju su vrlo strogi. Nakon smrti treba na grobu da se javljaju čuda i isceljenja. Pokojnik treba da je živeo primernim životom, a Njegoš, pre svega kao vladar, nije to mogao" dodao je Đorđević.

Izvor: Beta

Pogledajte još