Ne kaže se GIF nego DŽIF, insistira kreator ovog grafičkog formata

0

Kreator popularnog bitmap grafičkog formata GIF, Stiv Vilhajt, izazvao je žestoku debatu na Twitteru kada je objavio da je pravilan izgovor “džif” ("jif", kako bi na engleskom napisali izgovor), što je većinu iznenadilo.

Stiv Vilhajt je iznenadio sve kada je objavio da je veoma ponosan na svoju kreaciju – popularni bitmap grafički format GIF, ali da ga i danas, 26 godina kasnije i dalje nervira što većina ne izgovara naziv pravilno. Naime on smatra da ne trega govoriti “gif”, već “džif” („jif“, kako bi na engleskom napisali izgovor) kako su on i njegov tim osmislili kada su prvi put predstavili svetu GIF format.

GIF je skraćenica od Graphics Interchange Format i radi se o 8-bitnom (jedan piksel prezentiran je jednim bajtom) bitmap grafički format koji koristi paletu od maksimalno 256 boja. GIF je 1987. godine pod originalnim imenom 87a predstavila kompanija CompuServe kao zamenu za raniji format RLE.

Oksfordski rečnik engleskog jezika prihvata oba izgovora. Nisu u pravu. Radi se o mekanom “G” (nešto između srpskog “dž” i “đ”, prim. aut.) i izgovara se “džif”. Kraj priče – objavio je Vilhajt.

Međutim, Twitter-zajednica je veoma burno reagovala na ovu njegovu objavu. Čak je bilo i oštrih komentara poput “odbijam to da prihvatim” ili “moj život više nema smisla”, prenosi britanski “The Telegraph”.

Inače, Vilhajt je ovogodišnji dobitnik Webby Nagrade za životno delo. Svi ističu kako on u zadnjih par godina doživljava svoju drugu mladost i svakodnevno mu raste popularnost.

K.M.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.