Tipovi kolega sa kojima radimo!?

Biznis insajder je predstavio šest tipova kancelarijskih sabotera ali donosi i savete kako da ih sprečimo:

Kolege "delegatori"

Ovaj kolega uvek postavlja pitanja poput, "Možeš li mi pomoći sa...." ili izgovara rečenice kao što su "Trebalo bi da ....", a kad god je zadužen za veliki projekt, većinu posla preusmerava na sve druge.

Kako biste ga sprečili možete ga odbiti ističući kako ste i sami zatrpani poslom ili se obratiti nadređenom.

Kolege "kontrol frikovi"

Vaša ideja za unapređenje poslovanja i menjanje postojećih neefikasnih rešenja može naići na otpor kolega koji ne podnose promene jer osećaju da gube kontrolu.

Uključite kolege u proces i pitajte ih za njihovo mišljenje jer tako ćete im pružiti osećaj sigurnosti i smanjiti njihovu potrebu za neprestanim kontrolisanjem.

"Sveznalice"

Uvereni su sa imaju liderske kvalitete i zato uvek prvi dolaze na posao, imaju rešenje za svaki problem i jednostavno pršte od samopouzdanja. Dajte im do znanja da cenite njihove kvalitete, ali podsetite ih na važnost timskog rada.

Kolege koje stalno odugovlače

Njihov životni moto je: "Što mogu danas, ostaviću za sutra". Raspored im je uvek pretrpan i neprestano objašnjavaju zašto nešto nisu stigli da urade na vreme.

Možda su zaista pretrpani poslom, a možda su samo lenji. U svakom slučaju, najbolji pristup sa njima je da budete iskreni. Kažite im da njihov potencijal ne dolazi u potpunosti do izražaja zbog učestalog kašnjenja i nepoštovanja rokova.

Kancelarijske tračare

Oni neprestano šire tračeve i time ugrožavaju zdravu atmosferu na poslu. Kako biste se izborili sa njima potrebno je da ih raskrinkate i kažete im jasno da njihovi tračevi ne utiču na vas.

Leva smetala

Uvek spremni na razgovor. Oni će vas pitati "Imaš minut vremena?" a onda vas lepo ugnjaviti narednih sat vremena. Sa njima ej lako izaći na kraj, samo im kažite "ne" ili ustanite od stola.

Izvor: B92, poslovni.hr

Pogledajte još